Ostaci kraljice Aleksandre u Srbiji

Kraljici Aleksandri Karađorđević, čiji su zemni ostaci prebačeni iz Atine, održan je pomen u kapeli Svetog Andreja Prvozvanog u kraljevskom kopleksu na Dedinju.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.05.2013.

07:31

Default images

Pomenu, koji je služio srpski patrijarh Irinej, prisustvovali su prinčevska porodica Karađorđević, specijalni savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, episkop hvostanski Atanasije i ambasador Grčke u Beogradu Demosten Stoidis.

Patrijarh je tokom službe poručio da je prenosom posmrtnih ostataka kraljice Aleksandre ispravljena velika istorijska greška i nepravda i da joj se posle više od dve decenije od njene smrti ispunila želja da dođe u Srbiju.
Foto: Tanjug
"Sigurno je uvek imala želju da dođe u svoj prestoni grad i da bude kraljica svog naroda, ali istorijske prilike su bile takve da je to bilo onemogućeno. Verujem da je umrla sa tom željom, da ako ne živa onda bar da svojim moštima dođe i ostane u gradu i u narodu koji je primio kao svoju kraljicu", rekao je patrijarh.

Princ Aleksandar Karađorđević rekao je da je dolaskom njegove majke u Beograd došao još jedan veliki dan za njegovu porodicu, jer će ona, kako je rekao, na Oplencu biti sahranjena pored njegovog oca, a njenog supruga, kralja Petra Drugug.
Foto: Tanjug
"Moja majka udala se za mog oca dok je on bio u izgnanstvu za vreme Drugug svetskog rata, delila je sa njim tragediju nasilne odvojenosti od sopstvene zemlje i naroda. Uskoro će oni ponovo biti zajedno u večnom prebivalištu na Oplencu i tako ispuniti zaveštanje mog pradede kralja Petra Prvog da svi članovi porodice Karađorđević budu sahranjeni na jednom mestu", rekao je princ Aleksandar.

Savetnik predsednika Srbije Antić istakao je da je Srbija od nedavno počela da "plevi kukolj" i da u simbolične dane Uskrsa očekuje materijalno i duhovno uskrsnuće o kome je srpski narod, kako je rekao, bio poznat u istoriji.
Foto: Tanjug
"U ove simboličke dane nama malim ljudima data je odgovornost i istorijska misija ne samo da ispravino nepravdu učinjenu ocu Srbije, nego i da ispravimo veliki greh koji je učinjen Karađorđu i njegovoj porodici", rekao je Antić.

Oduzeti sva prava ocu Srbije, čak i pravo da se sahrani u svojoj zemlji to, kako je rekao, nije samo velika nepravda, već i ogroman greh.

"Tužna kraljica, kako je narod prozvao, vratila se u svoju zemlju", kazao je Antić.
Foto: Tanjug
Kraljica Aleksandra je ćerka kralja Aleksandra od Grčke i princeze Aspazije od Grčke i Danske.

Rođena je u Atini, 25. marta 1925. godine, a umrla je 30. januara 1993. u Istočnom Saseksu u Engleskoj i sahranjena na Kraljevskom groblju palate Tatoi u blizini Atine.
Foto: Tanjug
Školovala se u Vestfildu, pa zatim u školi Hitfild, a posla završenog školovanja u Engleskoj živela je u Parizu.

Za poslednjeg jugoslovenskog monarha udala se 1944. godine u Velikoj Britaniji.

Kralj Petar Drugi, njegova majka kraljica Marija i supruga kraljica Aleksandra biće sahranjeni 26. maja u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, u mauzoleju kraljevske porodice.
Foto: Tanjug
Na sahrani 26. maja na Oplencu najavljeno je prisustvo više od 2.500 zvanica iz čitavog sveta, uključujući i predstavnike kraljevskih porodica Velike Britanije, Grčke, Španije i carske porodice Japana.

Dvorska kapela u kraljevskom kompleksu na Dedinju biće otvorena za mimohod građana svakog vikenda, subotom i nedeljom, od 10 do 14 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: