Uhapšeno 50 dilera u bivšoj SFRJ

MUP Republike Srpske i policije iz regiona jutros su počele veliku akciju hapšenja međunarodne organizovane kriminalne grupe i narko-dilera. Uhapšeno 50 osoba.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 12.04.2013.

11:09

Default images

"Imam informaciju da je jutros krenula istovremena akcija hapšenja. Ono što je moja informacija je da u CG trenutno imamo između 13 i 14 uhapšenih. To se tiče organizacije koja se bavi nelegalnim prometom narkotika i oružja. Mislim da je međunarodna oznaka te akcije Grom, tako se zove", kaže Duško Marković, ministar pravde Crne Gore.

Ministar unutrašnjih poslova RS Radoslav Jovičić potvrdio je da se akcija sprovodi u RS, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji. "Grom" je u Hrvatskoj udario pre svega u Dubrovnik - pretresaju se kuće, kafići, picerije.

Hapsilo se i u Bosni i Hercegovini - portparolka MUP-a Republike Srpske kaže da je u akciji koju je pokrenuo na teritoriji više zemalja uhapšeno 50 osumnjičenih dilera. A ova akcija bila je prilika i da ministri Dačić i Čolak pokažu dobro razumevanje.

Dok su operativci demonstrirali zajednički rad, ministri su se na beogradskoj konferenciji saglasili da je za bolju saradnju neophodno napraviti regionalni nalog za hapšenje i zajedničke istražne timove.

Banjalučke "Nezavisne novine" pišu da se akcija koja se sprovodi u BiH zove "Šetač" i ona se odnosi na razbijanje dobro organizovane grupe koja sa bavila trgovinom narkoticima, između ostalog i genetski modifikovanom marihuanom - skankom. Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, izjavila je da je akciju pokrenuo MUP RS i da je u njoj za sada na terotoriji više zemalja uhapšeno 50 osumnjičenih dilera.
U akciji je zaplenjeno ukupno 350 kilograma skanka, pola kilograma heroina i veća količina naoružanja i eksploziva.

U RS se, kako je potvrđeno "Nezavisnim", akcija sprovodi na području Hercegovine, a u Hrvatskoj na području Dubrovnika i Zagreba. Hrvatski mediji prenose da policajci pretražuju porodične kuće i ugostiteljske objekte na dubrovačkom području.

Dubrovački "Vjesnik" je objavio kako je policija pretresla dom M.Š. iz Gruža, suvlasnika picerije Retro, zatim kuću poznatog dubrovačkog sportiste, gladijatora A.A.., takođe iz Gruža, koji se trenutno ne nalazi na području Hrvatske već u jednoj od susednih država, kao i još nekoliko kuća osoba koje su duže pod nadzorom USKOK-a i policije, među kojima je i bračni par iz Čibače, koji su vlasnici kafe bara u uvali Lapad.

Agencije podsećaju da je juče u zajedničkoj akciji MUP-a RS i FBiH kodnog naziva "Svitanje" uhapšeno sedam osoba osumnjičenih za trgovinu drogom i oružjem. "Nezavisnim" je potvrđeno da su uhapšeni Emir Tabaković iz Zenice, Darko Šatara, Zoran Varešković, Viktor Krišto i Almir Kurić, svi iz Busovače.
Na teritoriji RS uhapšeni su Pero Savić i B.D., obojica iz Šipova.

"Ove osobe su, delujući kao organizovana grupa u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, u dužem periodu nabavljale opojnu drogu od P.S. te je potom prodavale zavisnicima na području Srednjobosanskog kantona i šire", saopšteno je juče iz FUP-a.

Pero Savić iz Šipova, koji je označen kao organizator i glavni dobavljač dilerske grupe, odranije je poznat policiji, a važi za jednog od "jačih" biznismena u Šipovu. Savić je odranije poznat policiji, a zbog sličnih krivičnih dela Okružni sud u Banjaluci ga je pre nekoliko godina osudio na tri i po godine zatvora.

Tokom akcije pretreseno je 15 lokacija na području Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona te Šipova. Na ovim lokacijama, osim heroina i marihuane, zaplenjena je i veća količina oružja koju su posedovali osumnjičeni. Osumnjičeni Tabaković je tokom hapšenja pokušao da upotrebi oružje, ali su ga specijalci savladali i uhapsili.

Tabaković je poslednjih godina u više navrata bio meta policijskih akcija, te je više od godinu i po proveo u pritvoru. Između ostalog, 8. decembra 2008. godine, bio je u društvu rođenog brata Amara, kada je ovaj u centru Zenice likvidirao Damira Imamovića (30) i teško ranio Gorana Serdarevića (51).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: