Debatu bojkotuju SAD,Kanada, Jordan

Nešto posle 16h u Njujorku počinje debata o ulozi međunarodnih sudova u procesu pomirenja. Debatu će otvoriti predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić.

Izvor: FoNet, Blic

Sreda, 10.04.2013.

10:13

Default images

Jeremić je ranije danas izjavio da će današnju debatu u UN bojkotovati SAD, Kanada i Jordan. "Bojkotuju SAD, Kanada i Jordan. Učestvuju svi ostali", napisao je Jeremić na svom nalogu na Tviteru.

Jordanski ambasador u UN, princ Zeid al Husein, izjavio je juče da će bojkotovati debatu, jer nisu obuhvaćene i žrtve rata u Bosni i pošto će, najverovatnije, biti kritikovan Tribunal UN za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. On je rekao da će, dok predsednik Generalne skupštine i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić bude predsedavao sednici, on i ambasador Lihtenštajna u UN Kristijan Venevaser organizovati konferenciju za novinare dve grupe žrtava - Majki Srebrenice i Udruženja žrtava genocida i preživelih.

"Moja delegacija bojkotuje sutra sednicu zbog osećaja ozlojeđenosti pošto predsednik Generalne skupštine eksploatiše svoju poziciju u cilju pokretanja nezasluženog napada protiv Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", rekao je jordanski ambasador i dodao: "Verujemo da je naša dužnost da se stvori prostor da se čuje glas žrtava rata u Bosni".

Ambasador Jordana, koji je bio pripadnik mirovnih snaga UN u Bosni, a od 2002. do 2005. i prvi predsednik Skupštine država-strana za Međunarodni krivični sud, ohrabrio je i druge zemlje da bojkotuju debatu u Generalnoj skupštini UN, prenosi AP.

Ambasador Lihtenštajna izrazio je, takođe, zabrinutost da Jeremić "eksploatiše Generalnu skupštinu UN za svoje sopstvene političke ciljeve, a jasno je da predsednik tog tela ne bi to trebalo da radi".

Jeremić je za B92 konstatovao da pokušaj bojkota nije uspeo, naročito posle velikih pritisaka poslednjih nekoliko nedelja da se od ove rasprave odustane.

"Tema međunarodnog krivičnog pravosuđa je vrlo važna tema i ostaće zabeleženo je Srbija država-članica UN prva to pitanje zvanično stavila na dnevni red. Ono što bude izrečeno na toj raspravi, postaće zvaničan dokument UN i taj dokument će biti prosleđen državama članicama. Ovo je prilika da se predstavi izbalansiranija slika događaja iz prošlosti koji su bili obuhvaćeni međunarodnim tribunalima i jasna šansa da se međunarodna zajednica jasnije odredi prema nasleđu međunarodnih tribunala, da proceni posledice rada na proces pomirenja i utvrdi punu istinu o sukobima zbog kojih su ovi tribunali formirani", rekao je on. Većina država je procenila da je ovo važna tema o kojoj se treba izraziti, što se vidi iz činjenice da će 82 zemlje nastupiti sa zvaničnom izjavom. To je najveći broj država koje su se u istoriji UN prijave za učešće na nekoj od javnih debata u Generalnoj skupštini.

Skup će u 10 časova ujutru po njujorškom vremenu otvoriti predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić, nakon čega će se prisutnima obratiti generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Posle dvojice lidera UN, počinje javna debata na kojoj će govoriti predstavnici država, od kojih prvi predsednik Srbije Tomislav Nikolić. U popodnevnom delu će biti održana dva panela, za koji su učešće prijavili eminentni svetski pravni stručnjaci i poznavaoci prilika na Balkanu tokom devedesetih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: