Pak: Odluka će uticati na put ka EU

Doris Pak je ocenila da će odluka srpske vlade da odbije predlog sporazuma s Prištinom "uticati na put evrointegracija" Srbije i Kosova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.04.2013.

21:20

Default images

Poslanica Evropskog parlamenta je dodala da se dijalog može nastaviti, ali da je za to potrebno vreme.

Pakova je za radio Slobodnu Evropu rekla da joj je "žao što ovaj dijalog nije okončao sporove između Kosova i Beograda" i da misli da "niko nije tražio od Beograda da prizna Kosovo, već da pomogne i olakša život Srba i Kosovara".

"Plan Martija Ahtisarija je dobar za celo Kosovo i mislim da je to bila ideja ovog procesa. Ako Srbi ne žele da ga prihvate, to zavisi od njih, niko ne može da ih prisili na to. Ako ne osećaju da treba da idu napred, onda mislim da treba da sačekamo neki drugi trenutak", kazala je Pakova.

Ona smatra da će ovakva odluka "uticati na put evrointegracija dve zemlje".

Poslanica Evropskog parlamenta je istakla da se dijalog može nastaviti, ali da je za to potrebno vreme.

"Ništa se neće desiti uskoro, jer su odlučili da odbace šta je bilo predloženo, i sada moraju da vide šta će uraditi. Obe strane treba da pronađu nov početak za nov dijalog, u suprotnom ništa neće krenuti napred. Srbija neće dobiti početak za pregovore, a ni Kosovo neće biti u situaciji da ide napred", ocenila je Pakova, dodajući da se nada da će Kosovo ipak uspeti da dobije viznu liberalizaciju kako bi građani imali sliku o svojoj budućnosti.

Ona je ocenila da sada sve zavisi od srpske vlade, koja "treba da razmisli i dobro proceni šta će uraditi, zato što je njihova budućnost u opasnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: