Škotska: Referendum 18.9.2014.

Škoti će 18. septembra 2014. glasati na referendumu o nezavisnosti, saopštio je škotski premijer Aleks Salmond, što su poslanici pozdravili aplauzom.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2013.

16:30

Default images

"Imam čast da najavim da ćemo u četvrtak, 18. septembra 2014. godine, organizovati referendum o Škotskoj, istorijskog dana za stanovnike koji će odlučiti o budućnosti Škotske", rekao je Salmond.

Pitanje na koje će pet miliona stanovnika odgovoriti, glasiće: "Da li Škotska treba da bude nezavisna zemlja?.

Tri glavne britanske političke stranke - vladajući konzervativci i liberal-demokrate kao i opozicioni laburisti, najavili su da će voditi kampanju protiv nezavisnosti.

Prema poslednjim anketama, trećina stanovnika Škotske je za nezavisnost Škotske.

Britanski premijer Dejvid Kameron i premijer Salmond potpisali su u oktobru prošle godine u Edinburgu sporazum o organizovanju referenduma o nezavisnosti Škotske 2014. godine.

Salmondova separatistička Škotska nacionalna partija dugo se zalaže za otcepljenje te pokrajine od Velike Britanije.

Salmond želi da odvajanje od Londona bude završeno izborima za škotski parlament u maju 2016. godine.

Škotska i Engleska ujedinile su se 1707. u Veliku Britaniju. Škotska je 1997. stekla znatnu autonomiju - ustanovljeni su škotski parlament i vlada, sa sedištem u Edinburgu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: