SNS na istorijskom maksimumu - 41%

Naprednjaci na istorijskom maksimumu s podrškom od 41 odsto pokazuje istraživanje javnog mnjenja. DS i SPS izjednačeni, obe stranke podržava po 13 odsto birača.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2013.

16:10

Default images

To su rezultati B92 i Ipsos stratedžik marketinga, koji pokazuju da se politička scena Srbije za poslednjih godinu dana potpuno promenila.

Pitali smo 1060 građana šta misle o političkoj sceni Srbije, za koga bi sada glasali i koje političare podržavaju.

Jedan od najvažnijih podataka je da bi sada na izbore sigurno izašla svega jedna trećina građana Srbije, kao i da je nešto manje od pola birača koji bi glasali stranački opredeljeno. To znači da stranke imaju veliki prostor u kome mogu da traže podršku i promene ove rezultate.
Istorijski rezultat ima Srpska napredna stranka - naprednjaci su trenutno na 41% podrške opredeljenih građana. To je više nego ikad u njihovoj istoriji. Iza naprednjaka su gotovo izjednačeni socijalisti i demokrate sa 13% i to je najveća promena. Afera Šarić nije mnogo škodila socijalistima, kojima je rejting minimalno smanjen, pa su se, zahvaljujući drastičnom padu demokrata, gotovo potpuno izjednačili. DSS i dalje ima stabilnih 7% podrške.
Kada bi sada bili raspisani izbori, u parlament bi ušao i LDP sa 7% podrške dok se posle mnogo vremena iznad crte nalaze i radikali. SRS je na iznad 5% podrške, a kao jedan od razloga za takav rezultat je i prošlonedeljno obeležavanje 10 godina odlaska Vojislava Šešelja u Hag.

Ispod cenzusa i dalje su Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića sa 3% i Dveri sa 2%.
Ove velike promene, pre svega u rezultatima naprednjaka i demokrata, navode nas da se pitamo - imamo li i dalje političku trku udvoje...
Naprednjaci su svoju podršku među opredeljenim biračima za godinupovećali za 10% - od 31 do 41%. Rasla im je podrška i u poslednjem mesecu - sa 38% u januaru na aktuelnih i dosad najviših 41%. Naprednjaci su jedina stranka kojoj raste podrška među opredeljenim biračima.
Demokrate, s druge strane, preživljavaju možda i najteže dane u poslednjih desetak godina. Za 12 meseci, prepolovili su podršku opredeljenih - sa 26% u februaru prošle godine na samo 13% ovoga meseca. Oštro su pali i u prethodnom mesecu - čak za 4%. Te dane za DS obeležili su izbacivanje Dušana Petrovića i Vuka Jeremića iz stranke.
Pitali smo vas i o tome šta mislite o političarima u Srbiji, a pre svega o njihovom poštenju, prema kome se ovde često u prošlosti glasalo.
Građani Srbije kao najpoštenijeg političara u Srbiji vide lidera naprednjaka Aleksandra Vučića – njega na prvo mesto stavlja 24% građana. Daleko iza je predsednik Nikolić sa 8%, a na 5% su izjednačeni Vojislav Koštunica i Ivica Dačić - uprkos aferi Šarić.
A da bismo bolje pokazali šta misle građani Srbije o državnom vrhu, prvi put smo vam postavili novo pitanje - da li političari zaslužuju svoje funkcije. Evo šta vi kažete...

Građani Srbije misle da je Aleksandar Vučić pravi čovek na pravom mestu - čak 80% građana misli da Vučić zaslužuje funkciju prvog potpredsednika vlade, dok ih 17% smatra da je ne zaslužuje.
Na Andrićevom vencu zaslužuje da sedi predsednik Tomislav Nikolić - to misli 71% građana, dok 25% misli da Nikolić to mesto više ne zaslužuje.
Fotelja premijera Ivice Dačića možda se drmala prethodnih nedelja, ali 66% građana Srbije i dalje misli da on zaslužuje tu funkciju. Jedna trećina smatra da je Dačić nezasluženo premijer.
Konačno, za jednog od lidera vladajuće koalicije većina građana smatra da ne zaslužuje da bude tu gde jeste. Za Mlađana Dinkića 37% građana smatra da je zasluženo ministar finansija i privrede, dok znatno više, 59%, smatra da on to mesto ne zaslužuje.
Tako izgleda politička scena Srbije i poverenje građana u političare, a sutra vam donosimo i veoma zanimljive rezultate istraživanja mišljenja građana Srbije o aferi mleko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

389 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: