U Briselu se dešava, Berlin rešava

Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić ocenila je u Berlinu da je naša zemlja u ovom trenutku najbliža dobijanju datuma za otpočinjanje pregovora sa EU.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 21.02.2013.

16:12

Default images

Srbija nikad bliže dobijanju datuma početka pregovora sa EU, kaže za B92 potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić.

Ona, međutim, kaže da se i dalje ne može sa stopostotnom sigurnošću reći da će Srbija dobiti datum u junu, ističući da to ne znači "biti ili ne biti za Srbiju".

Grubješićeva, koja u sastavu srpske delegacije u poseti Nemačkoj, je za B92 je izjavila da će pozicija Vlade Srbije biti održiva i ako Srbija u junu ne dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU.

"Evropske integracije su prosec, a ne događaj, a dobijanje datuma je samo jedan događaj u celom procesu. Onog trenutka kad otpočnemo pregovore o pristupanju tog trenutka nastupa i ta neka prava reformska agenda i prava transformacija srpskog društva, tako da je dugačak put pred nama", navela je Grubješićeva.

Ona je na pitanje da li će ako Srbija ne dobije datum u junu biti održiva njena pozicija u vladi, ali i cele vlade, odgovorila: "Naravno da jeste".

Grubješićeva je rekla da Srbija nikad nije bila bliže dobijanju datuma nego u ovom trenutku, ali da se i dalje ne može sa stopostotnom sigurnošću reći da će datum dobiti u junu.

Potpredsednica vlade je istakla da dobijanje datuma u junu nije "biti ili ne biti za Srbiju".

"Žao mi je što je atmosfera podignuta, zato što nije pitanje biti i ne biti. Pitanje je koliko smo mi spremni da i dalje nastavimo dobili ili ne dobili datum, naravno želim da datum dobijemo u junu, ali ako se kojim slučajem desi da to ne bude u junu, nastavljamo sa reformama", navela je Grubješićeva.

Ona je istakla i da nema opasnosti da Srbija bude zaustavljena u reformskim procesima, ali da mora da se nastavi sa radom u različitim oblastima, među kojima su revizija reforme prravosuđa, uspostavljanje vladavine prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Sve je to na čemu se puno radi i gde postoje rezultate, ali tu reformu revizije pravosuđa nije moguće uraditi preko noći. Ali na tome se intenzivno radi i ja sam o tome svemu i upoznala sagovornike u Berlinu", navela je Grubješić.

Ona je ranije dnas rekla da je ovo pravo vreme za posetu Nemačkoj jer se, kako navodi "u Briselu dešava dijalog, a u Berlinu rešava".

Srpsku delegaciju u Berlinu predvodi prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić koji je za B92 izjavio da postoje dobre šanse da Srbija dobije datum pregovora za priključenje Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: