Kontrola mleka i stočne hrane

Inspekcijske službe kontrolišu da li su s tržišta povučeni uzorci mleka u kojima je zabeležena veća vrednost aflatoksina. Proizvođaci: Opala prodaja mleka.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

00:21

Default images

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede objavila je juče spisak uzoraka 39 vrsta mleka šest proizvođača u Srbiji za koje se sumnja da sadrže aflatoksin M1 u nedozvoljenim količinama.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navodi da se nastavlja svakodnevna kontrola sirovog mleka i mlečnih proizvoda i vanredna kontrola stočne hrane. Započeta je ponovna kontrola ispravnosti kukuruza u javnim skladištima Direkcije za robne rezerve i sav ispravan kukuruz biće distibuiran proizvođačima mleka.

Stručna radna grupa koju je oformilo Ministarstvo će izraditi i dostaviti farmerima uputstvo za postupanje u ovoj situaciji, istaknuto je u zaključcima koje je nakon kolegijuma Ministarstva poljoprivrede izneo državni sekretar Senad Mahmutović.

Portparolka kompanije "Univereksport" Olivera Ćirković izjavila je da su iz svih objekata te kompanije juče povučene sve sporne vrste mleka.

"Nismo čekali da nam se jave proizvođači, već smo sami podstakli komunikaciju sa njima i već juče smo iz objekata povukli sve vrste mleka koja su na sajtu Ministarstva poljoprivrede označene kao sporne", rekla je ona i naglasila da ni u jednom objektu "Univereksporta" trenutno nema nijedne vrste mleka koje je obeleženo kao potencijalno kontaminirano aflatoksinom.

Ćirkovićeva je istakla da su u "Univereksportu" svoj posao uradili savesno te da ne brinu zbog posete veterinarske inspekcije. Ona je naglasila da je prodaja mleka juče bila izuzetno smanjena.

"Osetan je pad prodaje mleka i on iznosi više od 30 procenata, što je pad koji nikada do sada nije zabeležen", rekla je Ćirkovićeva.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić je potvrdio za RTS da je izvesna količina kukuruza u stočnoj hrani kontaminirana aflatoksinom, ali je to daleko manja količina od 75 odsto kukuruza u našoj zemlji, o čemu spekulišu mediji. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Mihajlo Ostojić rekao je da je zdravlje ljudi ugroženo i da bi trebalo učiniti sve da se zaražena stočna hrana zameni ispravnom.

Dovoljno je tri do četiri dana da se promeni ishrana stoke zdravom hranom i da se eliminiše prisustvo aflatoksina u mleku, objasnio je on.

Ostojić je naglasio da bi trebalo pokrenuti veliku medijsku kampanju, obaveštavanje javnosti o tome koje mleko ne treba piti, ocenjujući da objavljivanje jednog saopštenja resornog Ministarstva nije dovoljno.

Profesorka Fakulteta veterinarske medicine Radmila Resanović ukazala je na to da i ona količina aflatoksina u mleku koja je dozvoljena, 0,05 mikrograma po litru, predstavlja opasnost za zdravlje ljudi.

Resanovićeva je rekla da se sada mora obratiti pažnja na jaja i meso, da bi se ustanovilo da li i ta hrana sadrži aflatoksin, na šta je Krnjajić rekao da se u tim proizvodima aflatoksin javlja u mnogo manjim koncentracijama nego u mleku.

"Nivo aflatoksina se može smanjiti apsorbentima, i to je trebalo odmah uraditi kada je ustanovljeno njegovo prisustvo u stočnoj hrani", objasnila je Resanovićeva.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić podsetio je da je u septembru prošle godine vraćena velika količina zaraženog kukuruza iz izvoza, na šta nadležni organi nisu reagovali.

Ješić je ukazao na to da isključivu nadležnost u kontroli ispravnosti hrane ima republičko Ministarstvo poljoprivrede, napominjući da je on iskoristio svoje pravo kao pokrajinski sekretar poljoprivrede i kao roditelj, i obavestio javnost o postojanju opasnosti od kontaminiranog mleka.

Ti rezultati su bili preliminarni, a potom je republičko Ministarstvo poljoprivrede "naprasno" priznalo postojanje zaraženog mleka na tržištu, rekao je on i naglasio da bi bio saučesnik u prikrivanju istine da je prećutao ta saznanja i da nije obavestio javnost.

Mlekara Subotica: Problem je u pravilniku

Mlekari Subotica tvrde da je njihovo mleko bezbedno i ocenjuju da je ceo slučaj oko kontaminacije mleka aflatoksinom posledica neusklađenosti strogih pravilnika sa realnošću na farmama.

Direktor sirovinskog sektora subotičke mlekare Goran Stoparić, izjavio je Tanjugu da je njihovo mleko i većine ostalih mlekara bezbedno, te da ga i on daje svojoj deci.

Stoparić je rekao da je Mlekara Subotica, jedna od šest proizvođača mleka za koje se sumnja da sadrže povišeni nivo aflatoksina M1, postupila po nalogu Veterinarske inspekcije i uzela uzorke iz tankova na farmama sa kojih se donosi sirovo mleko.

"Trenutno nemamo konkretne rezultate za pojedinačne farme. Međutim, na osnovu do sada povučenih proizvoda sa tržišta, a na bazi standarda koje primenjujemo u proizvodnji, u smislu njene sledljivosti, jedan deo farmi je detektovan i Veterinarska inspekcija u ovom momentu na tim farmama uzima uzorke stočne hrane", rekao je Stoparić.

Nakon što se dodatnim analizama utvrdi da su u tom mleku zaista povećane koncentracije aflatoksina, pretpostavlja se da će u tom slučaju to mleko biti uništeno, objasnio je sagovornik Tanjuga.

Što se tiče pravilnika, kojim je uređena maksimalna koncentracija aflatoksina, Stoparić je rekao da je on “preko noći” pooštren 10 puta i to je zapravo glavni uzrok celog problema koji je sada nastao.

"Trebalo je napraviti jedno opsežnije istraživanje i analizu i onda bih ja kao građanin mogao da zaključim da se ovde radi o zabrinutosti za zdravlje stanovništva. Međutim, ovo meni više liči na obračun sa mlekarskom industrijom", zaključio je Stoparić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: