"Štetno po dijalog ako nema datuma"

Premijer Ivica Dačić ocenio je da bi po dijalog s Prištinom bilo veoma štetno ukoliko Srbija u junu ne bi dobila datum za početak pregovora o prijemu u EU.

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Ponedeljak, 18.02.2013.

22:33

Default images

"To bi bilo veoma štetno po dijalog sa Prištinom. Praktično, to bi značilo ubijanje dijaloga. Niko ne može da očekuje da se preko noći reše problemi koji su stari nekoliko vekova, jer mi sada razgovaramo o statusnim pitanjima", rekao je Dačić za "Večernje novosti".

Dačić je ocenio da je "nebitna tema" da li bi, u slučaju negativnog odgovora iz Brisela o datumu početka pregovora, moglo da se očekuje raspisivanje vanrednih izbora u Srbiji.

"Ta tema je nebitna. Izbori su nebitni i dosta mi je više priče o tome. Dok mi branimo državne interese po svetu, neko stalno poziva na glasanje. Izbora će biti kada vladajuća koalicija odluči, ili će se na birališta ići u redovnom terminu", rekao je Dačić.

Govoreći o pozivima da podnese ostavku zbog svoje kosovske politike, Dačić je rekao da je licemerno nekoga pozivati da podnese ostavku, jer je ostavka lična stvar. Premijer je svima koji misle da on ne radi dobro preporučio da zahtevaju njegovo razrešenje, u skladu sa Ustavom i zakonima.

Dačić je ponovio da će predstojeća runda dijaloga o Kosovu koja počinje sutra, biti najteža, rekao je i da on u taj proces ulazi s konkretnim planom da se uspostavi zajednica srpskih opština.

Po rečima premijera, ta zajednica bi imala jasne nadležnosti u obrazovanju, prosveti i pravosuđu u prvom i drugom stepenu, dok bi policija održavala veze i sa Prištinom, i sa Beogradom.

Dačić je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da neće ukinuti svoje tamošnje institucije dok ne vidi da li će biti dozvoljeno konstituisanje zajednice srpskih opština.

Komentarišući nedavne informacije da postoji opasnost diverzije na Vladinom avionu kojim često putuje, Dačić je rekao da je dogovoreno da se promeni način obezbeđivanja te letelice i da veruje da će državni organi Srbije obaviti svoj posao kako treba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: