Dačić:Žižić iskren prijatelj Srbije

Bivši premijer Savezne Republike Jugoslavije Zoran Žižić sahranjen je danas u Podgorici. Poslednjem ispraćaju prisustvovao je i premijer Ivica Dačić.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 06.01.2013.

16:41

Default images

Opraštajući se od Žižića, Dačić je kazao da je nekadašnji savezni premijer dao veliki doprinos razvoju dobrih odnosa i zajedništva Srbije i Crne Gore.

"Žižić se uvek borio za dobre i bratske odnose između srpskog i crnogorskog naroda", istakao je Dačić, dodajući da je sa njim imao odlične političke i lične odnose.

On je kazao da, kao predsednik SPS-a, ima posebnu obavezu da oda priznanje Žižiću, jer je podneo ostavku na mesto saveznog premijera kada je Slobodan Milošević izručen Haškom sudu.

"Mi u SPS-u visoko cenimo moralni čin koji je Žižić preduzeo, odnosno kada je podneo ostavku na mesto saveznog premijera, zbog izručenja Miloševića Haškom tribunalu, pošto je Savezni ustavni sud to izručenje proglasio neustavnim", kazao je Dačić. Prema njegovim rečima, Žižić je, za SPS, bio jedna od najomiljenijih političkih figura u Crnoj Gori.

"Žižić i ja smo bili dugogodišnji prijatelji i mogu potvrditi da se radi o čoveku koji je bio iskreni prijatelj Srbije. Zato sam i ja danas ovde da iskažem poštovanje vlade i svih građana Srbije prema čoveku u kome smo imali iskrenog i velikog prijatelja", rekao je Dačić.

Sahrani na gradskom groblju Čepurci prisustvovalo je nekoliko hiljada građana Podgorice, kao i predstavnici političkog života te države i ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac.

Žižić je preminuo u petak uveče u Kliničkom centru u Podgorici u 62. godini. Bio je funkcioner Demokratske partije socijalista, a nakon podele u toj crnogorskoj vladajućoj partiji 1997. godine pristupa Socijalističkoj narodnoj partiji.

Žižić je bio premijer Savezne Republike Jugoslavije od 4. novembra 2000. do 24. jula 2001. godine, a ostavku je podneo zbog izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

Tokom 2005. godine napustio je SNP, nakon sukoba s Predragom Bulatovićem, posle čega je osnovao DSJ, koja je sada deo opozicionog Demokratskog fronta, koji predvodi Miodrag Lekić.

Žižić je aktivno učestvovao u kampanji Bloka za očuvanje zajedničke države Srbije i Crne Gore uoči referenduma 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: