Nikolić i Dačić u Banjaluci

U Banjaluci počela sednica Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske, kojoj prisustvuju i premijer Tomislav Nikolić i Ivica Dačić.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 26.12.2012.

00:16

Default images

Savet čine predsednici Tomislav Nikolić i Milorad Dodik i premijeri Ivica Dačić i Aleksandar Džombić.

"Kraj je godine, treba da analiziramo šta smo učinili u tim odnosima, da se dogovorimo za sledeću godinu. Mi prihvatamo sve što piše u Dejtonskom sporazumu, a tamo piše da je RS entitet koji ima pravo da uspostavlja specijalne odnose sa Srbijom", kaže Nikolić.

On je dodao da ne želi da ti specijalni odnosi sa RS budu deklarativni već da želi mnogo bolju saradnju sa RS.

Posle sastanka u zgradi predsednika RS biće potpisan Memorandum o saradnji Ministarstva pravde Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Ministarstva pravde i državne uprave Srbije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas, uoči sednice Saveta za sprovođenje specijalnih veza sa Srbijom, da će na sastanku u Banjaluci biti potvrđeno ono što je u prošlosti činjeno na poboljšanju tih veza, ali i biti promovisani određeni novi zajednički projekti.

Dodik je Tanjugu izjavio da će jedan od osnovnih projekata saradnje u bliskoj budućnosti biti projekat "Podrinje", koji podrazumeva prekograničnu saradnju opština, a vlade u Banjaluci i Beogradu će, kako je rekao, animirati opštine da zajednički apliciraju za sredstva iz raznih fondova, uključujući fondove EU.

"RS nastoji da razvije odnose sa Srbijom na najvećem mogućem nivou, ti odnosi i jesu na najvećem mogućem nivou i nema razloga da budu drugačaji", rekao je Dodik.

On je istakao da je iskustvo pokazalo da nije dovoljno samo pričati o bratskim odnosima, već da je na njima potrebno neprestano raditi, o čemu svedoči činjenica da su građani RS tek od 2006. u zdravstvenom i obrazovnom sistemu Srbije prestali da bivaju tretirani kao stranci.

"Danas nam predstavlja problem granica. Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner RS, ovde je roba široke potrošnje dominantno iz Srbije. Imamo problem što su mnoga preduzeća iz Srbije za svoje predstavnike u BiH odredile firme iz Sarajeva, koje 95 odsto robe prodaju iz RS", rekao je Dodik.

Kako je naglasio, "nema šanse" da predstavništvo neke firme iz Turske ili Hrvatske bude u RS, dok firme iz Srbije svoja predstavništva daju, na primer, preduzećima iz Sarajeva ili Tuzle.

"To govori o nepostojećem obliku poslovne solidarnosti. Čak 99 odsto robe koja dolazi iz Srbije u BiH kupuje se u RS, nemate šanse da prodate bilo kakvu robu na rafovima u Sarajevu jer neće da ih kupuju", rekao je Dodik.

Ovo je prva Nikolićeva poseta Banjaluci od stupanja na dužnost predsednika Srbije.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je rekao za agenciju Anadolija da je predsednik Srbije prvo trebalo da dođe u Sarajevo i da ovom posetom Banjluci ne šalje dobru političku poruku.

Selaković o Protokolu sa BiH

Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Banjaluci da bi uskoro trebalo da bude potpisan Protokol o saradnji tužilaštva Srbije i BiH o razmeni dokaza u predmetima vezanim za ratne zločine.

"Mislim da ćete u najskorijem vremenu imati pozitivan odgovor na ovo pitanje. Koliko mi je poznato sve pripreme su završene", kazao je Selaković novinarima u Banjaluci.

On je rekao da je Specijalno tužilaštvo Srbije za ratne zločine svojim dosadašnjim delovanjem "dalo primer" sličnim tužilaštvima u zemljama okruženja kako posao treba raditi, bez političke ostrašćenosti i političke ristrasnosti.

"Sa punim pravom očekujemo da i drugi slede naš primer, da zločini, bez obzira na nacionalnu pripadnost, kako žrtava tako i počinilaca tih zlocicna, moraju da budu procesuirani i kažnjeni", istakao je Selaković.

Prema njegovim rečima, poslednja iskustva koja dolaze iz Haškog tribunala govore da apolitičnost i nepristrasnost nisu bili prisutni u radu tog suda.

Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković danas će u Banjaluci potpisati Memorandum o saradnji između njegovog ministarstva i ministarstava pravde i lokalne uprave RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: