"Češka za skori prijem Srbije u EU"

Premijer Češke Petr Nečas je u razgovoru sa Ivicom Dačićem poručio da ta država smatra da što skoriji prijem Srbije u EU mora biti jedan od prioriteta Brisela.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2012.

00:42

Default images

Nečasu je ispred Palate Srbija priređen svečani doček, uz intoniranje himni dveju država i gardu.

Prilikom sastanka, srpski premijer je naglasio da Beograd ne sme propustiti priliku da načini novi iskorak u procesu evrointegracija u narednih šest meseci.

Nečas je posle sastanka sa Dačićem, na kojem su razmotrene mogućnosti produbjivanja političke i ekonomske bilateralne saradnj, izjavio da je preneo punu podršku Češke nastavku napretka Srbije u procesu evrointegracija.

"Svesni smo da je pitanje Kosova osetljivo za Srbiju, ali je pitanje nastavka dijaloga Beograda i Prištine ključno. Želim da pohvalim uspeh postignut u poslednjim mesecima, a takođe i poslednji izveštaj Evropske komisije koji je veoma pozitivan", rekao je premijer Nečas.

Kako je istakao, Srbija je zemlja o kojoj u EU vladaju velike predrasuda, i da je zato konstruktivnost Beograda u dijalogu sa Prištinom važna, iako je za uspeh svakok dijaloga neophodna spremnost obe strane.

Premijer Dačić je zahvalio vladi u Pragu na podršci koju je pružala Srbiji u okviru EU, ističući da je Češka jedan od najvećih zagovornika potrebe da Srbija što pre dobije datum početka pregvora o članstvu.

"Budući da je Evropski savet odlučio da se u narednih šest meseci o tome raspravlja, veoma će nam trebati podrškaČceške u narednim mesecima. Ne smemo da propustimo priliku u narednih šest meseci za pravljenje koraka napred u procesu evrointegracija, jer ako propustimo tu priliku verovatno bismo morali da čekamo 2014. godinu", rekao je Dačić.

Dvojica premijera su veliku pažnju posvetila i mogućnosti razvijanja ekonomskih odnosa Srbije i Češke, sa osvrtom na konkretne projekte u oblasti saobracaja i energetike.

Dačić je podsetio da je trgovinska razmena dveju zemalja na nivou od oko pola milijarde evra, po čemu je Češka 15. partner Srbije, a među članicama EU na desetom mestu.

Da bi bilo moguće dalje razvijanje odnosa, neophodno je, prema Dačićevim rečima, održavaje redovnih političkih konsultacija i ekonomskih kontakata kako bi se se svi poencijali saradnje i ostvarili.

Premijer Nečas je izrazio zadovoljstvo zbog povećanja trgovinske razmene od oko 50 odsto u prošloj godini, i ocenio da sadašnje aktivnosti čeških kompanija u Srbiji pružaju pozitivan primer uspešne saradnje.

On je istakao da je Češka posebno zainteresovana za pojedine projekte, među kojima je pomenuo elektrifikaciju pruge Niš-Dimitrovgrad, i proširenje rudnika i izgradnju termoelektrane Štavalj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: