Morsi ne odustaje od dekreta

Predsednik Egipta Mohamed Morsi tvrdi da je postupio u skladu sa svojim ovlašćenjima kada je ustavnim amandmanima sebe izuzeo iz nadležnosti sudstva.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 26.11.2012.

20:39

Default images

Morsijev portparol Jaser Ali rekao je da je predsednik pružio uveravanja najvišim sudijama u zemlji da takvom odlukom ni na koji način ne želi da podrije sudstvo u Egiptu.

Odluka Morsija izazvala je oštre reakcije njegovih protivnika koji su za sutra najavili proteste u Kairu. Svoja okupljanja za sutra su najavili i islamisti, koji podržavaju Morsija.

Morsi je u četvrtak doneo ustavne amandmane kojima je proširio svoja ovlašćenja, uz obrazloženje da želi da spreči ostatke režima Hosnija Mubaraka da ometaju reforme. On je rekao i da su one privremenog karaktera, odnosno da će biti na snazi dok ne bude donet novi ustav zemlje.

Egipatski sud će 4. decembra razmotriti legalnost dekreta kojim je Morsi sebi proširio ovlašćenja, što je izazvalo talas nezadovoljstva i krvavih protesta u toj zemlji.

Zamenik šef Državnog saveta, najvišeg egipatskog administrativnog tela, Abdel Megid al Mokanen izjavio je da je protiv predsedničkog dekreta podneto više od 12 krivičnih prijava, javila je egipatska agencija MENA.

U međuvremenu se Morsi sastao sa najvišim predstavnicima državnog pravosuđa u nastojanju da otkloni krizu. To je pokušaj smirivanja situacije dan pred miting podrške Morsiju - na koji su pozvala Muslimanska braća i protest protivnika koji se okupljaju na Trgu Tahrir, što bi moglo da stvori dodatni razdor u Egiptu, navodi AFP.

Jedan maloletni pripadnik egipatskog pokreta Muslimanska braća juče je ubijen, a 60 ljudi je povređeno, u napadu na glavno sedište tog pokreta u gradu Damanhuru, u delti Nila, objavljeno je na veb-sajtu Partije slobode i pravde Muslimanske braće.

U Egiptu se već danima održavaju demonstracije, pošto je Morsi doneo dekret o proširenju svojih nadležnosti i propisao da njegove odluke ne može da dovodi u pitanje nijedan državni organ, uključujući sudstvo.

Sudovi u pojedinim provincijama su u znak protesta obustavili rad, a sindikat novinara je odlučio da štrajkuje i pridruži se Morsijevim protivnicima koji se od srede okupljaju na Trgu Tahrir, u centru Kaira.

Iako nadležna parlamentarna Komisija za izradu novog ustava navodi da "Morsijeve mere imaju za cilj zaštitu revolucije", dekret je izazvao pometnju među sekularnim, neislamskim političkim grupama, koje su organizovale proteste u nameri da nateraju Morsija da se povuče s vlasti.

Lider opozicije Mohamed el Baradej odbacio je mogućnost kompromisa s "predsednikom koji nameće diktaturu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: