SD: Lutalice pravo u laboratoriju

Skupština grada Smedereva ozakonila je eksperimente nad psima i mačkama lutalicama, piše portal "Na dlanu".

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

13:40

Default images

Naime, kako piše taj portal, dok se u svetu donose stroge norme koje ograničavaju eksperimente nad životinjama, Skupština Smedereva je na 36. sednici, održanoj 23. januara 2012. godine, ozakonila takve postupke.

"Na dlanu" piše da je tada usvojena odluka o uslovima držanja, postupanja i zaštite domaćih životinja na teritoriji Grada Smedereva, koja na prvi pogled deluje kao ozvaničenje zaštite prava životinja, posebno napuštenih pasa i mačaka.

Međutim, ovu odluku gradske vlade Smedereva nikako ne bi trebalo čitati "dijagonalno", već vrlo detaljno pogledati svaki član koji krije pristupe prevaziđene u brojnim, modernim evropskim zemljama, navodi taj portal i dodaje da je i Fejsbuk grupa "S.O.S. abendend Pets" uvidela da pomenuta odluka u sebi sadrži ozakonjenje eksperimentisanja nad životinjama.

Naime, ta grupa je izdvojila, kao sporan, član 40. koji se tiče uhvaćenih pasa i mačaka lutalica, odnosno njihove sudbine nakon hvatanja: "Nakon isteka roka iz člana 35. i 38. ove Odluke, uhvaćeni i oduzeti psi i mačke mogu da se ustupe naučnoistraživačkim i drugim ustanovama, pravnom ili fizičkom licu, uz naknadu troškova hvatanja, prevoza i čuvanja, uz prethodnu saglasnost veterinarskog inspektora. Psi i mačke iz stava 3. ovog člana, pre ustupanja moraju da budu pregledani, vakcinisani, kastrirani, odnosno sterilisani i obeleženi na odgovarajući način."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: