O posledicama rata devedesetih

LDP i SPO zatražili su da se u Skupštini otvori rasprava o posledicama rata devedesetih koji je izazvao talas izbeglica i o posledicama etničkog čišćenja Srba.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2012.

12:46

Default images

U delu sednice za postavljanje poslaničkih pitanja, Demokratska stranka Srbije pitala je premijera Ivicu Dačića i Vladu koje korake misle da preduzmu posle oslobađajuće presude Tribunala u Hagu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a da ti koraci ne budu "marketinški".

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović je najavio da će s predstavnicima Vlade dogovoriti da se održi rasprava u Skupštini.

Cilj te rasprave, kako je naveo, bio bi da se ne razgovara samo o prošlosti, nego o tome šta država Srbija treba da učini da bi se saznalo šta se desilo, ko je kriv za zločine nad Srbima u Hrvatskoj za koje je Haški tribunal rekao da nisu odgovorni hrvatski generali Gotovina i Markač, i šta da učini da se pomogne izbeglicama.

"O tome mora da se razgovara. Dogovorićemo se s Vladom i poslaničkim grupama kada bi se moglo da se razgovara o toj ozbiljnoj temi", rekao
je Stefanović i podsetio da je juče razgovarao s predstavnicima izbegličkih udruženja.

Poslanik LDP Bojan Đurić kazao je da su četiri dana prošla od presude Tribunala i da je Srbija pomalo "ušla u vrzino kolo" u kojem se kreće i poslednjih 20 godina.

"Svi smo se složili da je presuda nepravedna, da će izazvati teške posledice, da misija Haškog tribunala nije ispunjena, a onda je Srbija ušla u uobičajeno politikanstvo. Imamo konfuzne izjave predsednika Srbije i predstavnika Vlade i političku samopromociju Vuka Jeremića koji vodi svoju politiku. Nisam siguran da je ovlašćen da vodi politiku u Njujorku", rekao je Đurić.

Đurić je naveo da nema sumnje ko je odgovaran za proterivanje Srba iz Hrvatske, i da sudovi u Hrvatskoj ili nekoj drugog zemlji moraju da to utvrde, ali pitanje je šta Srbija radi za rešavanje problema izbeglica i šta je učinila da oni postanu integralni deo društva.

"Nijedna vlast se izbeglicama nije bavila ozbiljno. Rasprava o tome mora biti mnogo šira i objektivnija. Parlament mora da raspravlja, ne o političkim greškama bilo koga od nas, nego o političkim greškama države u poslednjih 20 godina", kazao je Đurić.

Šef poslaničke grupe SPO-DHSS Aleksandar Jugović kazao je da Skupština posle "sramne" oslobađajuće presude hrvatskim generalima "kojom je legalizovano etničko čičšćenje", mora biti upoznata sa svim posledicama etničkog čišćenja i s tim koliko je od 250.000 proteranih Srba iz Hrvatske uspelo da ostvari prava i vrati se u Hrvatsku.

"Tačno je da Hrvatska nije ispunila svoje obaveze i da je donela akcioni plan da 'zamaže oči' EU pravdanjem da nema novca i da će to učiniti u narednih nekoliko decenija", kazao je Jugović i upitao šta će Vlada Srbije učiniti u vezi s tim i da li će osnovati neko radno telo.

Povodom tužbe i kontratužbe Hrvatske i Srbije, Jugović je rekao da, iako mnogi sada smatraju da je Hrvatska u boljem položaju posle presude Tribunala, "moramo da shvatimo da je NDH počinila stravičan genocid i zločin prema Srbima, Jevrejima i Romima - dovoljno je reći Jasenovac i, ako tužba krene odakle treba da krene, od samih početaka i bude obuhvatila zločine Pavalićeve NDH, nedvosmisleno ćemo dokazati poreklo države Hrvatake i njenog delovanja".

Poslanica DSS Sanda Rašković Ivić kazala je da se znalo da je Tribunal politički sud i ocenila da je oslobađanjem hrvatskih generala ozakonjen i potvrđen "Tuđmanov model rešavanja srpskog pitanja" u Hrvatskoj.

"Ne samo da je otvoren slobodan lov na Srbe u Hrvatskoj, nego je i dat model kako se ima rešavati srpsko pitaje i u drugim krajevima, na primer na Kosovu i Metohiji, BiH, možda Crnoj Gori, pa i Vojvodini", kazala je Sanda Rašković Ivić.

"Pitam državni vrh - dokle će da vodi državu i narod putem poniženja? Put ka EU jeste jedna politika koja meni kao neuropsihijatru liči na fascinaciju žrtve dželatom. Da li ih je možda neko ucenjivao nekom novom 'Olujom', možda na Kosovu i Metohiji? Ako je to tako, treba to da podele sa narodom i kažu istinu ma koliko surova ona bila", rekla je poslanica DSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: