Gaza: Broj palestinskih žrtava 90

Najmanje 10 osoba je poginulo šestog dana izraelske ofanzive u pojasu Gaze, saopšteno je danas iz palestinskih bolničkih izvora.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 19.11.2012.

08:09

Default images

Četiri osobe, među kojima jedno petogodišnje dete, ubijeni su danas u bombaškom napadu u kvartu Zejtun, u gradu Gazi.

Trojica Palestinaca su ubijeni dok su se vozili kolima u centru Gaze, dok medicinski izvori navode da je još jedna žena ubijena u vazdušnim napadima u gradskom naselju Zeitun, prenela je agencija AFP.

Jedan Palestinac je poginuo u gradu Beit Lahiji, na severu palestinske teritorije, a dvoje u Karari, na jugu pojasa Gaze, saznaje se iz bolničkih izvora.

Tokom prošle noći u vazdušnim napadima, izraelski avioni su sravnili sa zemljom dve kuće jedne porodice i ubijeno je dvoje dece i dvoje odraslih, dok su 42 čoveka ranjena, potvrdio je zvaničnik iz Gaze Ašraf al Kidra.

U izraelskim vazdušnim napadima na pojas Gaze juče je poginuo 31 Palestinac.

Spasioci panično traže još 12 do 15 ljudi za koje se sumnja da su pod ruševinama, dodaje AP. Ubrzo nakon toga, izraelski avioni su bombardovali ono što je ostalo od sedišta bivše palestinske nacionalne bezbednosti u gradu Gazi i od šrapnela je još jedno dete poginulo, a nekoliko je ranjeno.

Raste broj palestinskih žrtava u pojasu Gaze, što bi moglo da pojača pritisak na Izrael da okonča vazdušne udare, kao što je izraelska ofanziva po palestinskim teritorijama pre četiri godine dovela do žestoke osude međunarodne zajednice, upozorava američka agencija.

S druge strane, Izrael je prilagodio letove putničkih aviona koji koriste glavni međunarodni aerodrom u Tel Avivu od kada Palestinci ispaljuju rakete iz Gaze na priobalne izraelske gradove, saopštio je danas direktor izraelske civilne avijacije.

Giora Rim je potvrdio da ne postoji opasnost za "civilno odvijanje vazdušnog saobraćaja na aerodromu Ben Gurion", ali da su na aerodromu, od subote, na snazi nova pravila od kada je protivraketni sistem instaliran u blizini aerodroma, javio je izraelski radio, a prenela agencija Rojters.

Izrael je pokrenuo operaciju prošle srede kada je ubijen jedan komandant radikalnog pokreta Hamas, nakon čega su usledili raketni napadi na Izrael.

Od početka sukoba poginulo je 90 osoba - 87 Palestinaca i troje Izraelaca.

Svetski zvaničnici pozivaju na prekid vatre

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je na to da se odmah prekine vatra u nastavku izraelske vojne operacija "Stub odbrane", koja se sprovodi šesti dan zaredom.

Ban je kasno sinoć najavio da će otići u Kairo da razgovara o mogućem prekidu vatre u trenutku kada raste međunarodni pritisak da se okonča sukob. Arapska liga, koja je u nedelju imala vanredan satanak u egipatskoj prestonici, šalje delegaciju u pojas Gaze u utorak u znak solidarnosti.

Ban je rekao da je duboko ožalošćen zbog smrti porodice Dalu i drugih Palestinaca i izrazio zabrinutost zbog nastavka raketne vatre iz Gaze prema izraelskim gradovima. Najavljujući dolazak, on je rekao da će lično apelovati na kraj nasilja.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazila je danas zabrinutost zbog porasta broja žrtava u sukobima u pojasu Gaze.

Eštonova je na sastanku ministara odbrane i spoljnih poslova članica EU danas u Briselu izjavila da se ova kriza može okončati samo dugoročnim rešenjem, kao i da raketni napadi na Izrael iz pojasa Gaze moraju prestati.

Eštonova je u petak izjavila da Izrael ima pravo da zaštiti svoje stanovništvo, ali i da njegov odgovor na palestinske napade treba da bude "srazmeran".

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele večeras će se, radi postizanja mira u pojasu Gaze, u Tel Avivu sastati s izraelskim šefom diplomatije Avigdorom Libermanom, a sutra će razgovarati i sa šefom palestinske države Mahmudom Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Cilj Vesterveleove posete Bliskom istoku su napori za postizanje mira u pojasu Gaze, prenose danas nemački mediji, ocenjujući da se kraj nasilja na Bliskom istoku ni ne nazire.

Vestervele je obe strane pozvao na okončanje vojnih napada i, kako je rekao nemačkoj televiziji ARD, u telefonskom razgovoru sa Abasom su obojica političara bili istog mišljenja da se uslovi za prekid vatre moraju što je moguće pre stvoriti.

Vestervele posebnu odgovornost vidi na strani Palestinaca, tj. obustavljanju raketnih napada na jug Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: