Prekršeno primirje u Siriji

Žestoki sukobi izbili su kod vojne baze na severu Sirije, čime je prekršeno primirje dogovoreno povodom proslave Kuban-bajrama.

Izvor: B92

Petak, 26.10.2012.

07:10

Default images

Sukobi su izbili jutros kod baze Vadi Deif u blizini grada Maret al-Numan. Vojska je odgovorila bombardovanjem susednog sela Deir Šarki.

"Radi se o prvom kršenju primirja", kazao je AFP-u Rami Abdul Rahman, direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Rahman je rekao da su među pobunjeničkim borcima bili pripadnici islamističkog fronta Al-Nusra, koji je ranije najavio da neće poštovati primirje dogovoreno povodom velikog islamskog praznika.

Kako prenosi Rojters, tri osobe su poginule od tenkovske i snajperske vatre u Harasti, predgrađu Damaska, u još jednom kršenju primirja.

Pobunjenici u jednom severnom gradu u blizini granice s Turskom su javili da je rano jutros snajper ubio jednog od njihovih boraca, a Rojtersov novinar je čuo tenkovsku vatru.

Prvi dan primirja u Siriji obeležili su i antirežimski protesti širom zemlje. Protesti su izbili nakon jutarnje molitve u Damasku i predgrađima, severnom gradu Alepu, Deir Ezoru na istoku, kao i na jugu zemlje, u Raki i Inkhelu, gde su povređena tri demonstranta nakon što je policija pokušala da rastera okupljene, tvrde aktivisti.

Žestoki sukobi vođeni su i tokom noći u centralnoj provinciji Homs, Deir Ezoru i Alepu. Razmena vatre trajala je do pred zoru. Agencija AP javila je da su u tim sukobima poginula najmanje četiri pobunjenika i da je povređeno šest vojnika.

Sirijska državna televizija ranije je prikazala snimak na kojem se vidi kako predsednik Bašar al-Asad prisustvuje molitvi povodom početka praznika u jednoj džamiji u prestonici.

Početak Kurban-bajrama trebalo je da označi i početak primirja na koje su ranije pristali vojska i glavna pobunjenička grupa.

Primirje je dogovoreno uz posredovanje specijalnog izaslanika za Siriju Lahdara Brahimija, nakon što su i režim i pobunjenička Slobodna sirijska armija pristali da privremeno polože oružje, zadržavajući, međutim, pravo da reaguju u slučaju napada.

Savet bezbednosti UN je takođe pozvao velike sile kao i zemlje susede Sirije da "iskoriste svoj uticaj" na rivalske strane da bi ih privoleli da prekinu neprijateljstva tokom četvorodnevnog praznovanja Kurban-bajrama, koje počinje danas.

"Vojne operacije biće obustavljene na teritoriji Sirije od petka ujutro, sve do ponedeljka", navela je sirijska armija, čije je saopštenje pročitano na državnoj televiziji.

Vojska zadržava pravo da odgovori na nastavak napada koje čine oružane grupe na civile i vladine snage, navedeno je u saopštenju.

"Poštovaćemo prekid vatre od petka, ukoliko isto to uradi i sirijska armija", rekao je za AFP general Mustafa al-Šeik, vođa najveće pobunjeničke grupe - Slobodne sirijske armije, u telefonskoj izjavi iz Turske.

"Ukoliko, međutim, oni ispale i jedan metak, mi ćemo uzvratiti sa stotinu. Prema tome, zadržavamo pravo na odgovor", rekao je on.

FSA je saopštila da sumnja da će vlasti ispuniti svoja obećanja o prekidu vatre.

Ukoliko do prekida sukoba dođe, to će biti prvi stvarni pomak u zaustavljanju, makar i privremeno, 19-mesečnog sukoba u kojem je, prema grupama za ljudska prava, poginulo više od 35.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: