Kairo: Istraga protiv vojnih vlasti

Egipat je pokrenuo istragu protiv bivših vojnih vlasti zemlje, zbog njihove uloge u ubijanju demonstranata tokom skoro 17-mesečne vladavine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2012.

21:28

Default images

Najmanje 120 demonstranata umrlo je u okršajima sa bezbednosnim snagama i vojnicima tokom tog perioda.

Međunarodne i lokalne grupe za zaštitu ljudskih prava izvršile su pritisak na novoizabranog egipatskog predsednika Mohameda Morsija da pokrene istragu protiv oficira iz vojnog saveta koji je upravljao zemljom od svrgnuća bivšeg lidera Hosnija Mubaraka u februaru 2011. do ovog leta.

Istraga će biti pokrenuta protiv feldmaršala Huseina Tantavija, šefa Vrhovnog saveta oružanih snaga i drugih generala iz tog tela koje je vladalo Egiptom u 17-mesečnom tranzicionom periodu, rekao je jedan neimenovani zvaničnik suda.

Pokretanje istrage dešava se uprkos onome što grupe za ljudska prava zovu "kulturom nekažnjivosti generala", kao i dekretu koji je vojni savet usvojio pre nego što je predao vlast, a koji štiti njegove
članove od civilne istrage, čak iako napuste službu.

Neki pravnici doveli su u pitanje da li će civilni istražitelji moći da sprovedu neke ključne korake, kao što je poziv na sud za ispitivanje generala.

Glavni sudija u istrazi Tarvat Hamad možda pronađe legalni način da zaobiđe dekret, na primer, ispitivanjem generala kao političkih, a ne vojnih lidera, ocenjuje agencija AP.

Basma Zahran, advokatica koja zastupa porodice oko 26 koptskih demonstranata koji su ubijeni tokom protesta u oktobru 2011. sumnja da će sudija to učiniti, navodi AP.

Ona je rekla da je Hamad bio nadležan i u ranijim istragama o smrti demonstranata i tada je priznao da nije mogao da ispita komandne oficire kao optuženike ili čak svedoke, i zbog toga je okončao istragu.

Zahran, stoga, ocenjuje novu istragu kao "javno razmetanje", dok novinari AP nisu uspeli da dobiju komentar od Hamada.

Egipćani su do sada podneli više od 100 žalbi, zajedno sa državnim tužiocima, protiv vojnih vlasti, uključujući Tantavija, šefa generalštaba, generala Samija Anana i drugih koji su bili u vojnom savetu.

Generali su predali krajem juna vlast novoizabranom predsedniku Morsiju, ali su period neposredno pre toga obeležili nasilni sukobi sa demonstrantima, koji su optuživali generale da rđavo upravljaju zemljom, ili su dovodili u pitanje njihovu nameru da predaju vlast.

Članovi vojnog saveta nisu odgovarali na optužbe o ubistvima demonstranata, dok su vojni zvaničnici stalno optuživali učesnike u protestima da su napadali vojnike.

Agencija AP navodi da nije uspela da stupi u kontakt ni sa jednim, sada penzionisanim generalom, da bi dobila komentar.

Morsi je čim je došao na vlast ukinuo dekret vojnog saveta koji je vojsci davao više moći nego što ih ima predsednik, a porodicama demonstranata je obećao da će svi odgovorni za ubistva biti privedeni pravdi.

On je, takođe, penzionisao Tantavija i Anana, zamenivši ih novim ministrom odbrane i šefom generalštaba, ali ih je istovremeno nagradio najvišim državnim priznanjima i imenovao ih za savetnike, čime je podstakao bojazni da će generali možda izbeći odgovornost za zloupotrebe tokom njihove vladavine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: