Bezvizni režim uskoro na ivici

Izvestilac za viznu liberalizaciju EP Tanja Fajon očekuje da će uskoro članicama EU biti omogućeno da pojedinačno ukinu bezvizni režim Srbiji i Makedoniji.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 15.10.2012.

09:48

Default images

Kako javlja Beta, članice EU ne traže uvođenje viza, već "zaustavljanje naglog priliva lažnih azilanata".

Ipak, mehanizam za suspenziju režima najverovatnije će biti predložen na sastanku ministara EU 25. oktobra, a zatražiće ga Nemačka, uz još neke članice. Fajonova se uprkos svemu nada da neće doći do toga da se suspenduje bezvizni režim.

"Očekujem da ćemo verovatno do kraja godine taj mehanizam i usvojiti. Ima još nekoliko otvorenih tačaka, danas je pritisak nekih zemalja članica još veći i ja očekujem da ćemo u parlamentu i zajedno sa Savetom postići zajedno neki dogovor. Nadam se da nikada nećemo prihvatiti, da se nikad neće desiti da bilo koja zemlja bude u situaciji da se suspenduje bezvizni režim", rekla je Tanja Fajon za B92.

Ona je kasnije u Birselu izjavila da je Evropski parlament je pod velikim pritiskom da usvoji mehanizam za ponovno uvođenje viza i da je prema njenim saznanjima, većina država članica EU spremna je da podrži ponovno uvodjenje viza za gradjane Srbije.

Fajon je naglasila da će, ako vize budu ponovo uvedene, biti veoma teško da se Srbija vrati na "belu šengensku listu".

Takođe je i generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji Stefano Sanino u Skoplju izjavio da postoji opasnost da vizna liberalizacija bude ukinuta zato što je zloupotrebljavaju lažni azilanati sa Balkana, izjavio je danas u Skoplju generalni . Izvestilac EP je navela da takav mehanizam traže zemlje koje imaju najveći porast broja azilanata ili iz Srbije ili iz Makedonije. Kako je precizirano iz Evropske komisije u pitanju su Nemačka, Francuska, Austrija, Luksemburg, Belgija i Holandija.

Ako ne bude bilo dogovora u EU o mehanizmu, ipak bi postojala mogućnost zemljama članicama za suspenziju režima.

"Pojedinačno postoji neka manja mogućnost kao što je to bio slučaj sa Austrijom koja je privremeno zatvarala granice zbog nekih sportskih događaja, ali to ono o čemu danas razgovaramo. Druga mogućnost koja već danas postoji je da se menja cela regulativa, a to je duži proces koji ide kroz sve tri procedure da se neka zemlja stavi nazad na crnu šengen listu. To nije moguće ni za pola godine, a možda ni za godinu dana", kaže Fajonova.

Iako je broj lažnih azilanata u porastu, Fajonova smatra da on još nije alarmantan.

"Ono što je meni poznato, a nedavno su to rekli i u Nemačkoj – samo u septembru iz Srbije je azil zatražilo oko dve hiljade ljudi. Ja još uvek mislim da broj nije toliko alarmantan ako gledamo i druge azilante, ali u svakom slučaju za Srbiju – sada dolazi vreme zime i tokom zime više ljudi odlazi iz Srbije i zbog toga je bitno da vlasti učine sve što je moguće da se spreče zloupotrebe", navodi Tanja Fajon.

Četiri zemlje Evropske unije su zatražile da se na zasedanju Saveta ministara EU 25. oktobra razmotre hitne mere za zaustavljanje naglog priliva "lažnih azilanata", naročito iz Srbije i Makedonije, ali nije zatraženo ponovno uvođenje viza za državljane tih zemalja, javlja agencija Beta.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su za Betu potvrdili da je "novonastala situacija ozbiljna", a da će redovni izveštaj o režimu EU bez viza biti podnesen iduće nedelje Savetu ministara.

EK veoma zabrinuta zbog talasa azilanata

Foto: Beta, AP
Evropska komisija je veoma zabrinuta zbog talasa azilanata sa Zapadnog Balkana i upozorava na posledice ako se problem ne reši, saopšteno je danas u sedištu Evropske unije.

"Mehanizam za uvođenje viza još nije uspostavljen, ali će o tome biti reči na ministarskom savetu 25. oktobra", rekao je na konferenciji za novinare portparol komesarke EU za unutrašnje poslove Mikele Ćirkone.

On je rekao da je Komisija primila pismo šetorice ministara unutrašnjih poslova članica EU koji traže pokretanje mehanizma koji omogućava Evropskoj komisiji da na traženje nekih članica "u izuzetnim situacijama" bude privremeno ukinut bezvizni režim ulaska na "Šengensku teritoriju".

Ćirkone je objasnio da Komisija može, ukoliko oceni da je zahtev za šetorice opravdan, da predloži Evropskom savetu da po hitnom postupku suspenduje "beli šengen" za pojedine zemlje, koji onda to može da usvoji prostom većinom. O toj eventulanoj odluci mora da se saglasi i Evropski parlament.

"Sada je na zemljama Zapadnog Balkana da preduzmu mere kako se ovo ne bi dogodilo", rekao je Ćirkone.

On je precizirao da te mere uključuju koordinaciju sa zemljama pogođenim prilivom azilanata, informisanje građana o posledicama zloupotrebe prava na azil, bolju graničnu kontrolu i rad sa putničkim agencijama koje prevoze azilante.

Kako je dodao u Komisiji su "ekstremno zabinuti" zbog naglog priliva azilanata.

On je upozorio da je bezvizni režim privilegija koja podrazumeva veliku odgovornost, a da je na zemljama iz koje azilanti dolaze da preduzmu mere da zaustave zloupotrebe.

Precizirano je da pridaje dodatna pažnja pridaje tome što "lažni azilanti" mahom Romi, iz ekonomskih razloga, a ne s ciljem da dobiju
azil.

Naglasio je da takva lica u članicama EU ometaju postupak za dodeljivanje azila i zaštite osobama koje zaista treba da budu zaštićene jer su ugrožene i dolaze iz zemalja koje nemaju demokratski poredak i gde se ne poštuju ljudska prava.

Pajević: Alarm za uzbunu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milan Pajović ocenio je da je mogućnost ukidanja bezviznog režima Srbiji "alarm za uzbunu", najavivši da će krajem sedmice u Berlinu razgovarati o dodatnim merama za sprečavanje lažnih azilanata.

Komentarišiću mogućnost ukidanja bezviznog režima za gradjane Srbije, on je rekao da to "jeste jedan alarm za uzbunu jer ako smo mi gradjani Srbije nešto konkretno osetili sa približavanjem EU, onda je to svakako ukidanje viza".
Foto: Tanjug
"Bilo bi zaista strašno da se to naše pravo na koje smo se vremenom navikli sada ukine", rekao je Pajović za Radio-televiziju Vojvodine.

On je najavio i da će u Berlinu, krajem sedmice razgovarati sa državnim sekretarom za unutrašnje poslove Nemačke o problemu lažnih azilanata iz Srbije.

"Imaću prilike da u Berlinu u četvrtak, odnosno u petak da razgovaram sa državnim sekretarom za unutrašnje poslove Nemačke i da eventualno i ja dobijem neke nove informacije o tome šta bismo mi eventualno još mogli da uradimo da sprečimo taj pojačani odliv ljudi", rekao je on.

Pajović je ponovio i da će od strane države Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i ostalih nadležih organa biti uradjeno sve što je moguće kako bi se smanjio broj lažnih azilanata.

"Sa naše strane će biti učinjeno sve - od odgovarajućih radnih tela u MUP-u i ostalim organima da i u saradnji sa nemačkim i ostalim organima iz tih oblasti nadju rešenje i prevazidju rastući broj lažnih azilanata koji napuštaju Srbiju i uglavnom odlaze u Nemačku i neke druge evropske zemlje", rekao je on.

Banović: Učinićemo sve da smanjimo broj lažnih azilanata

Srbija će učiniti sve da smanji broj lažnih azilanata na putu ka Nemačkoj i ostalim državama EU, izjavio je načelnik Uprave granične policije Nenad Banović.

On je u razgovoru sa oficirom za vezu ambasade Nemačke u Beogradu Piterom Krabačom predstavio sve šta je Srbija uradila na tom planu.

Banović, koji je i predsednik vladine Komisije za praćenje stanja bezviznog režima putovanja državljana Srbije, naveo je da je sagovornika informisao o svim koracima koje je ta komisija do sada preduzela na smanjenju broja lažnih azilanata.

"Složili smo se da je broj državljana Srbije koji su tražili azil - takozvanih lažnih azilanata - u Nemačkoj u povećanju i predočio sam mu mere koje mi preduzimamo da se taj broj smanji", rekao je načelnik Uprave granične policije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Banović je naveo da je zamolio sagovornika da prenese nadređenima "da će Srbija učiniti sve da se taj broj smanji i da, ukoliko postoje neke sugestije s nemačke strane šta bi mi trebali da uradimo, stojimo na raspolaganju i da ćemo se truditi da zajedničkim snagama ovaj problem otklonimo i da ga ubuduće prevaziđemo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

291 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: