Svet u ekonomskom ratu protiv Irana

Zapadne zemlje vode ekonomski rat svetskih razmera protiv Irana kako bi ga pokorile, izjavio je iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 02.10.2012.

15:13

Default images

"Neprijatelj je uveo sankcije... na prodaju nafte. Veliki deo novca dolazi od nafte. I, još gore, sankcije na bankarske transakcije - kad prodamo naftu, ne možemo da vratimo novac (u zemlju). To je tajni i žestoki rat na svetskom nivou", poručio je Ahmadinežad na konferenciji za novinare koju je prenosila državna televiizja.

Pooštravanje sankcija, koje su usvojene na inicijativu zapadnih zemalja zbog kontroverznog nuklearnog programa Irana, uticalo je na pad vrednosti iranske valute rijala.

"Naši prijatelji u Centralnoj banci pokušavaju da pronađu sredstva. Ovo je bitka. Uspeli su da malo obore prodaju nafte, ali mi ćemo to nadoknaditi. Ovo je bitka", kazao je iranski predsednik.

"Neprijatelj misli da može slomiti otpor iranskog naroda, ali se vara", dodao je Ahmadinežad.

Vrednost iranske valute rijala danas je dodatno pala i najniža je do sada. Za jedan dolar danas je moglo da se kupi 35.500 rijala, a ima informacija i da je za dolar trebalo izdvojiti 37.000 rijala.

Pad iranske valute u odnosu na dolar u poslednjih godinu dana je uticao na porast inflacije u zemlji, koja sada iznosi 23 odsto.

Zapadne zemlje optužuju Iran da nastoji da proizvede atomsko oružje, što je Teheran u više navrata negirao.

Ahmadinežad je danas ponovio da Iran neće odustati od nuklearnog programa i pored pritisaka.

"Ako neki misle da mogu izvršiti pritisak na Iran, varaju se i moraju da promene svoj stav. Mi smo narod koji neće popustiti po pitanju nuklearnog programa", poručio je iranski predsednik. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad izjavio je da njegova zemlja neće odustati od nuklearnog programa uprkos ekonomskim problemima koje ima zbog sankcija Zapada.

"Mi nismo narod koji će odustati od nuklearnog pitanja. Ako neko misli da može da izvrši pritisak na Iran, sigurno greši i mora da popravi svoje ponašanje", rekao je Ahmadinežad na konferenciji za novinare u Teheranu.

Ovu izjavu iranski predsednik je dao u trenutku kada vrednost iranske valute rijala ubrzano opada, što Ahmadinežad pripisuje "ekonomskom ratu" koji, kako kaže, Zapad vodi protiv njegove zemlje, javila je agencija Frans pres.

Ahmadinežad je, pored toga, ponovo nagovestio da bi Iran mogao da razmotri direktne pregovore o nuklearnom programu sa Sjedinjenim državama, nakon što je to učinio prošle nedelje, tokom posete Njujorku, gde je prisustvovao sednici Generalne skupštine UN.

"Direktni pregovori su mogući, ali je potrebno ispuniti uslove, a ja mislim da uslovi za pregovore nisu ispunjeni. Dijalog treba da bude zasnovan na pravednosti i uzajamnom poverenju", rekao je iranski predsednik.

Zapad je Iranu do sada uveo brojne sankcije, strahujući da je cilj njegovog nuklearnog programa proizvodnja atomske bombe, što Teheran poriče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: