Radnik poginuo od kasetne bombe

Radnik R.A.(49) iz Šida koji je radio na razminiranju terena na Kopaoniku nastradao je kada je eksplodirala kasetna bomba blizu vojne baze na Pančićevom vrhu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 13.09.2012.

12:02

Default images

Kako saznaje B92, radnik je stradao na terenu koji nije vojni objekat.

Na Kopaoniku se oko 10.30 časova dogodila eksplozija kasetne bombe u kojoj je nastradao radnik. Načelnik Policijske uprave Kruševac Miljan Petrović kaže da je reč o radniku iz Šida.

"On je bio radnik beogradske firme koja je posao razminiravanja dobila na tenderu", rekao je Petrović. U pitanju je firma PMC inženjering koja posao obavlja prema projektu Centra za razminiravanje Srbije.

"Policija je uspela da sa miniranog terena kod Pančićevog vrha na Kopaoniku izvuče telo čoveka koji je poginuo, a istražni sudija je obavio uviđaj," rekao je Petrović.

Petrović je agenciji Beta rekao i da je pod kontrolu stavljen požar. "Sutra je obdukcija i dalja istraga će dati rezultate", rekao je on.

Požar je bio zagušen, ali se na delu teritorije ponovo rasplamsao nešto posle 17 sati, javio je novinar B92.

Kako su B92 javili radio amateri iz Radio amaterske mreže za opasnost, koji su na licu mesta, na Kopaoniku je vatrom zahvaćeno 5 hektara šume. Prema njihovim rečima, požar se širi ka mestu Bećirovac. Oni kažu da se u toku dana moglo čuti nekoliko detonacija.
Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je ranije danas u vestima B92 rekao da je u toku gašenja bilo i dve detonacije.

Marić je rekao da požar delotvornije gasi ruski avion "berijev" nego helikopteri. Prema njegovim rečima, nije u pitanju velika površina zahvaćena požarom, ali je teren na kome ima neeksplodiranih kasetnih bombi nebezbedan, a samim tim i gašenje iz vazduha neophodno.

"Strogo vodimo računa o ljudima koji gase požar", rekao je Marić za TV B92.

"Jutros u 10.25 jedan deminer koji je radio na oko 50 metara od vojnog objekta je detetektovao signal koji je ukazivao da se radi o kasetnoj bombi i krenuo sa njenim otkopavanjem iz zemlje", rekao je prethodno Tanjugu direktor Centra za razminiravanje Petar Mihajlović.

Radovi na razminiravanju tog terena su počeli juče, a predstavnici Centra za raziminiravanje su na terenu izvršili pregled opreme i ljudi i obavili njihovo uvođenje u posao.

Svi demineri su upozoreni da se radi o izuzetno rizičnoj lokaciji. Kako javlja novinar B92 sa lica mesta, preduzeće PMC inžinjering koje obavlja deminiranje terena prema projektu Centra za razminiranje, ima najsavremeniju opremu.

Inače, deo teritorije na Kopaoniku od mina čisti vojska, a deo privatne firme koje posao dobijaju preko tendera.

Nesreća se dogodila u blizini vojne baze na Pančićevom vrhu, gde su 1. avgusta prilikom akcije razminiravanja nastradala dva podoficira vojske Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: