Poslanici propitivali ministre

Premijer Srbije Ivica Dači kaže da nije tačno da je postignut dogovor o predstavljanju Kosova na regionalnim forumima jer nikakvi pregovori o tome nisu vođeni.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 30.08.2012.

16:27

Default images

U odgovoru na poslaničko pitanje poslanika Demokratske stranke Srbije Slobodana Samardžića da li je tačna izjava izvestioca Evropskog parlamenta Jelka Kacina da je postignut dogovor o predstavljanju Kosova, Dačić je rekao da o tome nije bilo reči.

"O tome je razgovore vodio Borislav Stefanović, a ova Vlada će samo primeniti ono što je dogovoreno u Briselu. Ali je ovde problem pitanje tumačenja", rekao je Dačić.

On je rekao da je interes Srbije da Kosovo bude asimetrično predstavljeno na tim skupovima, odnosno da ne bude predstavljeno ravnopravno kao ostale države, jer bi to posredno značilo priznanje nezavisnosti.

"Ako Kosovo nije asimetrično predstavljeno, naši neće učestvovati (na skupovima). Naša principijelna politika ostaje ista", rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje poslanika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića na istu temu, Dačić je ponovio da će Srbija poštovati sve dogovore koje je prethodna Vlada postigla u Briselu.

On je podsetio da je potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić danas u Briselu a da će on tamo putovati u utorak kako bi razgovarao sa najvišim zvaničnicima Evropske unije.

"Zašto toga nije bilo ranije? Zato što su bili na odmoru", rekao je on.

Dačić je dodao da Vlada Srbije nije odustala od ciljeva proklamovanih u ekspozeu, ali da je isuviše rano da se o tome sudi jer je prošlo tek mesec dana.

"Iluzorno je očekivati da će bilo koja Vlada za nekoliko nedelja imati čarobni štapić kojim će dati narodu sve ono što mu nedostaje", rekao je on.

Dačić je ponovio da će Vlada Srbija težiti stvaranju uredjene države, sa savremenim zakonodavstvom, da će mirnim i demokratskim sredstvima pokušati da reši problem Kosova i da će nastojati da postane faktor mira i stabilnosti u regionu.

Dačić: Nema revizije istorije

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je apsolutno nesporno da svi zločini treba da budu osuđeni i poručio da vlada nikada neće prihvatiti reviziju istorije.

Pošto su ga poslanici kluba SPO-DHSS upitali da li će podržati da se na jednoj od narednih sednica parlamenta raspravlja o zločinima komunističke vlasti posle Drugog svetskog rata, Dačić je kazao da je za vladu jedino neprihvatljivo da se fašisti I okupatori proglašavaju za borce protiv fašizma.

“To se odnosi na sve. Ova politička pitanja koja postavljate sigurno treba svesti u realno sagledavanje istorije i utvrđivanje činjenica i ako predlozi budu išli tom linijom svakako da će imati podršku vlade”, rekao je Dačić.

On je rekao da želi da ukaže na praksu da, na primer, komandant jedinica koje su oslobodile Beograd Peko Dapčević nema ulicu u glavnom gradu Srbije.

“To jeste revizija istorije. Da li je revizija proglašavati Milana Nedića legitimnim predstavnikom Srbije, jeste, jer ga nije izabrala Skupština. Njegova slika je do nedavno bila u Nemanjinoj. Da li je revizija istorije i kada je predloženo da jedan trg u Smederevu nosi ime Ljotića, da li je revizija i kada se u Novom Pazaru Aćim efendija proglašava za borca za prava Bošnjaka. Ni vi, ni mi nismo učestvovali u Drugom svetskom ratu i krajnje je vreme da se Srbija okrene budućnosti, a ne da bude stalno u prošlosti”, kazao je Dačić.

On je istakao da je apsolutno spreman da vlada podrži sve ono što je u pravcu bolje budućnosti i ispravljanja nepravdi, ali da se te nepravde ne mogu ispraviti nanošnjem nepravdi drugima.

Pošto je Žika Gojković iz SPO-DHS S rekao da je u svim zemljama jugoistočne Evrope uslov za ulazak u EU bio da se raskrsti sa zločinima komunističkih vlasti, Dačić je na to odgovorio da je do sada više puta razgovarao sa predstavncim EU i da još nije čuo da je to uslov za dobijanje datuma za početk pregovora.

U Skupštini je počeo deo sednice na kojoj poslanici propituju članove Vlade Srbije, a prisustvuju gotovo svi ministri kabineta predsednika vlade Ivice Dačića.

Sednici, koja bi po poslovniku trebalo da traje do 19h, prisustvuju predsedik vlade Dačić i ministri Aleksandar Vučić, Nikola Selaković, Bratislav Petković, Velimir Ilić, Mlađan Dinkić, Milan Bačević, Rasim Ljajić, Žarko Obradović, Slavica Đukić Dejanović, Goran Knežević...

Vlada Srbije najavila je izostanak Suzane Grubješić, Ivana Mrkića, Jovana Krkobabića i Alise Marić.

Poslovnik o radu parlamenta predviđa da poslanici svakog poslednjeg četvrtka mogu da postavljaju pitanja predstavnicima vlade i od njih traže određene informacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: