"Tukli nas do iznemoglosti"

Bivši štićenik "Crne reke" kaže za 24 sata da nije video sveštenika Branislava Peranovića kako tuče zavisnike, ali da su to redovno činili bivši štićenici.

Izvor: B92, 24 sata

Četvrtak, 09.08.2012.

07:24

Default images

Prema rečima sagovornika 24 sata, koji je tražio da mu se ni inicijali ne pominju, bivši štićenici manastira tukli su "neposlušne" zavisnike sve dok ovi ne bi počeli da gube svest i prestajali da vrište i kukaju.

"Ni dan-danas ne mogu da zaboravim stravične jauke koje sam slušao u 'Crnoj reci'", dodaje taj zavisnik od narkotika, koji nakon lečenja u jednom metadonskom centru već godinu dana uspešno apstinira.

On kaže da ga je u rehabilitacioni centar "Crna reka", kojim je tada upravljao Peranović, pre četiri godine, poslala majka, koja je za to pozajmila pozamašnu sumu novca.

"Nisam doživeo da me tamo iko udari, ali sam svakodnevno prisustvovao nasilju i pitao se kada će doći red na mene. Jednog su toliko udarali pesnicama u stomak i glavu da sam pomislio da neće preživeti. Pobegao sam posle dve nedelje", priča on u telefonskom razgovoru za "24 sata".
Odmah pošto je došao u “Crnu reku”, ubačen je u raspored obaveza koji je podrazumevao spremanje soba, pranje odeće, kuvanje, rad u prirodi, čišćenje, pospremanje. Kako kaže, svako ko je odbijao da uradi bilo šta od navedenog, ko bi se požalio da nema snage ili bi posustajao u radu, bio bi surovo kažnjavan.
"Za te dve nedelje nikada nisam video da je neki sveštenik digao ruku na zavisnike. To su isključivo činili bivši štićenici zavisnici koji su se tu nekada lečili pa su ostali da rade. Nisam ih video da koriste lopate ili bilo šta drugo. Neposlušne zavisnike kažnjavali su pesničenjem, šamaranjem i šutiranjem po celom telu. Bili su neverovatno hladnokrvni. To me je najviše i uplašilo", kaže sagovornik "24 sata".
Iz centra je pobegao posle dve nedelje. Kada je pre dva dana čuo da je Peranović ubio štićenika, ostao je u šoku.

"Za vreme kratkog boravka u “Crnoj reci” nikada nisam video Peranovića da je na nekoga digao ruku. Ne smem ni da pomislim kroz kakve je muke prošao ubijeni zavisnik. Neprestano mislim da sam to mogao biti ja", kaže on.

Upravnik centra za lečenje bolesti zavisnosti "Sretenje", protojerej Branislav Peranović (54), nekada jedan od ključnih ljudi u “Crnoj reci”, osumnjičen je da je u ponedeljak uveče udarcem šipkom u glavu usmrtio štićenika centra Nebojšu Zarupca (39) na licu mesta, zbog čega je uhapšen. Šabački episkop Lavrentije privremeno je zabranio Peranoviću sveštenodejstvo do okončanja krivičnog postupka zbog osnovane sumnje da je počinio ubistvo.

Podsetimo, protojerej Branislav Peranović, nekada prvi čovek "Crne reke" a doskoro upravnik centra za lečenje bolesti zavisnosti "Sretenje", osumnjičen je da je u ponedeljak uveče udarcem šipkom u glavu usmrtio štićenika centra Nebojšu Zarupca (39) na licu mesta, zbog čega je uhapšen.

Peranović je u pritvoru, a na saslušanju kod istražnog sudije izjavio je da se ne oseća krivim za krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: