Slovačka traži izručenje Čatarija

Slovački ministar pravde Tomaš Borec naložio je jednom sudu da zatraži izručenje 97-godišnjeg naciste Lasla Čatarija, koji je uhapšen ranije u Mađarskoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2012.

19:15

Default images

"Ovo je jedna od poslednjih prilika da kaznimo zločine iz Drugog svetskog rata. Lično sam zainteresovan da Laslo Čatari bude izručen i ode u zatvor", rekao je Borec.

On je kazao da je od suda u Košicama zatraženo da se bavi ovim slučajem, javio je Rojters. Čatari, koji se nalazi na vrhu liste najtraženijih zločinaca Centra "Simon Vizental", bio je policijski komandant u slovačkom gradu Košice tokom Drugog svetskog rata.

On je 1948. godine osudjen u odsustvu na smrt u Čehoslovačkoj, ali je bezbrižno živeo posle rata u Kanadi kao trgovac umetninama, sve dok mu tokom 1990-ih nije oduzeto državljanstvo, kada se vratio u Madjarsku.

U svojoj rodnoj zemlji živeo je mirno sve dok centar "Simon Vizental", uz pomoć britaskog tabloida "San", nije skrenuo pažnju na njegov slučaj. Uhapšen je 18. jula.

Čatari, koji se sada nalazi u kućnom pritvoru, poriče krivicu, a centar "Simon Vizental" ga optužuje da je poslao u sigurnu smrt 16.000 Jevreja iz geta, koji su odvezeni u nacističke logore, pre svega u Aušvic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: