Počelo suđenje ruskim pankerkama

Pred sudom u Moskvi počelo suđenje članicama benda "Pusi rajot" kojima preti kazna od 7 godina zatvora zbog uvrede Vladimira Putina u najvećoj moskovskoj crkvi.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 30.07.2012.

00:45

Default images

Početak suđenja propraćen je velikim prisustvom policije u glavnom gradu Rusije, kao i pozivom na proteste podržavalaca ženskog benda pod motom "Sloboda za 'Pusi rajot'". Inače, tri žene članice ruskog postpank benda su u istražnom pritvoru.

Zaštitnici ljudskih prava ocenjuju da suđenje neće biti fer i da će Nadežda Tolokonikova, Marija Aljočina i Jekaterina Samuzevič biti kažnjene sa do sedam godina pritvora u kaznenom logoru, prenose agencije. Takođe, više međunarodnih organizacija već mesecima poziva ruske vlasti na odustajanje od strogog kažnjavanja ženskog benda.

U optužnici se članicama benda prebacuje "huliganizam iz verske mržnje", a advokati optuženih smatraju da su počinile samo običan prekršaj.

"
Beta
"Devojke nisu imale oružje i nisu ništa uništile", kritikovao je advokat Nikolaj Polosov, a to je potvrdio i đakon Andrej Kurajev, koji je kazao da crkva nije bila oskrnavljena posle ove akcije, te da šteta po crkvu nastaje više dugom kaznom za žene, od kojih su dve majke.

Muzičarke se u svojoj odbrani pozivaju na pravo na slobodno izjašnjavanje.

Prva saslušanja početkom ovog meseca predvidela su da članice benda ostanu u pritvoru do januara iduće godine, što su podržavaoci ocenili kao "perverziju pravosuđa".

Na današnjem suđenju se očekuje da će biti izneti prvi pravni argumenti u procesu koji bi mogao obeležiti borbu između predsednika Putina i opozicije, a suđenje u sudnici Kamovničeski protiče u prisustvu sve tri optužene, koje su u staklenom boksu.

Suđenju, koje pobuđuje veliko interesovanje kako u Rusiji, tako i međunarodnoj zajednici, predsedava sudija Marina Sirova.

Podsetimo, članice "Pusi rajota" su u februaru, uoči predsedničkih izbora, u glavnoj Crkvi Hrista Spasitelja izvele akciju u kojoj su otpevale pesmu "Bogorodice, progoni Putina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: