Četvrtak, 19.07.2012.

12:51

"Objaviti ime suvlasnika Politike"

Glavni i odgovorni urednik "Politike" Dragan Bujošević u komentaru u tom listu ističe da bi javnost trebalo da zna ko je novi suvlasnik "Politike".

Izvor: B92

Default images

Bujošević smatra da nakon što je "Ist medija grupa" kupila 50 odsto vlasničkog udela od nemačkog VAC-a ne treba očekivati promenu načina odlučivanja u "Politici PNM".

"Sve odluke donosi dvoje direktora, do sada srpski i nemački, od sada srpski i... recimo, moskovski", piše Bujošević.

On navodi da i njemu stvara problem to "moskovski", jer nema navedenog ni imena ni prezimena, pa iza firme "Ist medija grup" može da bude "hiljadu različitih ljudi".

"Verujem da je za medije dobro da se zna ime i prezime njihovog vlasnika. Znam da postojeći zakon ne obavezuje vlasnika da se pojavi u javnosti i znam da sam protiv toga i pisao i govorio 2003. godine kada je zakon donet. I znam da ima zemalja u Evropskoj uniji koje ne traže jasan uvid u vlasničku strukturu znajući da ona uvek ili skoro uvek može da se prikrije", piše Bujošević.

U komentaru koji u celini možete pročitati ovde, on dodaje i da je bolje kada se zna ko je vlasnik lista, jer će se on "na jedan način ponašati ako javnost zna za njega, a na drugi način kada ga ne poznaje".

Bujošević navodi i još nekoliko detalja o "Politici" koji nisu spominjani ovih dana i uverenje da bi list trebalo da bude privatizovan.

"U Zakonu o informisanju iz 2003. godine koji pominjem piše i da država može biti vlasnik samo jedne novinske agencije, a nemože da bude vlasnik novina, radio i TV stanica. To će reći da je država morala da proda svoje udele u 'Politici' i 'Večernjim novostima' još pre devet godina. Nije prodala, kršila je zakon. Verujem da 'Politika' treba da bude privatizovana, baš kako zakon predviđa. To što je država ljuljala 'Politiku' u svom krilu koštalo je ove novine gubitka oko 200.000 čitalaca i, između ostalog, zgrade u centru Beograda čiji je vlasnik sada Komercijalna banka, a 'Politika' podstanar koji plaća zakupninu", navodi između ostalog Bujošević.

Podsetimo, kupoprodaja 50 odsto vlasničkog udela u najstarijem listu na Balkanu izazvala je burne reakcije u javnosti.

Politika je u ponedeljak 16. jula dobila novog suvlasnika, jer je 50 odsto kapitala prešlo u ruke firme "Ist medija grupa" iz Moskve, a SNS i URS su odmah poručili da iza kupoprodaje stoji DS i kako kažu "sa njima povezani tajkuni".

DS je te navode demantovala, a isto su u odvojenim reakcijama učinili i Dušan Petrović i Miroslav Bogićević.

I iz "Ist medija grupe" su poručili da iza kupovine VAC-ovog udela u "Politici" stoji bilo koji političar ili koja stranka u Srbiji. U saopštenju se navodi i da će "Ist medija grupa" raditi na stvaranju boljih uslova rada zaposlenih u "Politici" i da se neće mešati u uređivačku politiku novina i magazina koje kompanija izdaje.

Inače, posle SNS, URS i UNS, za ispitivanje prodaje dela vlasničkog udela "Politike" se založila i DS, a danas su iz LDP zatražili formiranje anketnog odbora u Skupštine Srbije povodom ovog slučaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: