Lučani: Eksplozija u fabrici oružja

U pogonu u namenskoj industriji "Milan Blagojević" u Lučanima jutros oko 9 sati dogodila se eksplozija, u kojoj je jedan radnik zadobio povrede.

Izvor: B92, RTS

Ponedeljak, 25.06.2012.

10:43

Default images

Radnik je dobio posekotine po rukama i nogama. Šta je izazvalo eksploziju utvrdiće istraga, rekao je načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Direktor isključuje mogućnost da je u pitanju ljudski faktor.

Meštani Lučana koji žive u blizini kažu da je jako puklo.

Radoš Milovanović, direktor Hemijske industrije "Milan Blagojević" , kaže da se eksplozija dogodila na presi za proizvodnju dvobaznih baruta i raketnih goriva.

"Radnici u tom objektu su poštovali propise rada i mere bezbednosti, daljinski su vodili proces, tako da nije bilo žrtava. Imamo jednog radnika koji ima lakše povrede na desnoj ruci i desna noga. To je zaista i vratio se na pogon, tako da ne pričamo o nekim povredama," kaže Milovanović.

Radnik je, srećom, zadobio samo posekotine od komada stakla. Iako su nadležne inspekcije započele istražni postupak, direktor Radoš Milovanović smatra da nije u pitanju ljudski faktor, jer su ispoštovani svi bezbednosni zahtevi i uslovi.

"Da je sve što se toga tiče zaista u redu i da smo mi predvideli da to može da se dogodi, i iz tih razloga smo daljinski vodili proces," kaže Milovanović.

Fabrika "Milan Blagojević" ima 1055 zaposlenih, za koje direktor kaže da su svesni rizika svog posla. Ova brojka bi zbog izvoznih ugovora mogla da bude u narednim mesecima i još veća.

Iako je posao u namenskoj industriji izuzetno rizičan i opasan, to nije smetalo da još 500 ljudi podnese zahteve i molbu da dobije šansu da radi upravo u namenskoj industirji "Milan Blagojević" u Lučanima.

Eksplozije u namenskoj industriji i vojnim magacinima

Današnja eksplozija u fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima, jedna je u nizu nesreća te vrste poslednjih petnaestak godina.

Sledi hronologija:
- 21. septembar 2011. - U fabrici ''Milan Blagojević'' u Lučanima, u manjem požaru povređen jedan radnik.

- 27. decembar 2010. - Niz eksplozija u fabrici ''Sloboda'' Čačak, niko nije povređen a pričinjena ogromna materijalna šteta.

- 10. maj 2010 - U namenskoj proizvodnji Holding korporacije „Krušik" u Valjevu, u slabijoj detonacije lakše su povređena dva radnika.

- 4. septembar 2009. - U četiri snažne eksplozije u barutnom odeljenju namenske industrije ''Prvi partizan'' u Užicu poginulo je sedmoro radnika, a 13 je povređeno.

- 19. oktobar 2006. - Eksplozija u vojnom magacinu kasarne ''7. jul'' u Paraćinu povređene su 22 osobe.

- 29. maj 2006. - Eksplozija u ''Prvoj iskri'' Barič, tri radnika poginula, troje povređeno.

- 3. decembar 1997. - Požar u fabrici ''Milan Blagojević'', život je izgubilo troje radnika, a sedam radnika je povređeno.

- 21. juna 1996. - Požar u fabrici ''Prva iskra'' u Bariču, poginulo dvoje ljudi.

- 23. juna 1995. - U fabrici ''Grmeč'' u Zemunu poginulo je 11 radnika, a deset je povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: