Ubijena dva novinara u Homsu

Sirijske vlasti saopštile su da su pronašle tela dvoje zapadnih novinara, koji su ubijeni u Homsu u četvrti Baba Amr nakon povlačenja pobunjenika.

Izvor: B92

Petak, 02.03.2012.

07:07

Default images

"Vlasti su jutros pronašle tela dvoje novinara, Amerikanke Meri Kolvin i Francuza Remija Ošlika", rekao je izvor iz sirijskog ministarstva spoljnih poslova, ističući da su tela "bila sahranjena u oblasti koju su kontrolisale oružane terorističke trupe".

U medjuvremenu, aktivisti su objavili dva video-snimka na kojima jedan čovek, koji se predstavlja kao doktor Mohamed Ahmed al-Mohamed, govori da se nalazi na groblju u četvrti Baba Amr, koja je nedeljama bila izložena najžešćim napadima sirijskih snaga, u kojoj su dvoje novinara ubijeni 22. februara u napadu režimskih snaga.

On ističe da su aktivisti odlučili da sahrane novinare, koji su prenosili, kako kaže, "humanitarne poruke" i obavljali "humanitarnu dužnost", 27. februara jer u četvrti nema struje za frižidere u kojima bi se držala tela, koja su počela da se raspadaju.

Na snimcima se otkrivaju dva tela uvijena u bele čaršave tako da im se vide lica - jedno koje liči na lice francuskog fotoreportera, a drugo izgorelo, javio je AP.

U napadu u kom je dvoje novinara ubijeno, povredjeni su francuska novinarka Edit Buvije i britanski fotoreporter Pol Konroj, koga su, zajedno sa jednim španskim reporterom, aktivisti pre dva dana uspeli da bezbedno odvedu u Liban.

U medjuvremenu, francuski predsednik Nikola Sarkozi saopštio je da su u Liban bezbedno stigli i Buvije i britanski fotoreporter Vilijam Danijels.
Prema podacima UN, u Siriji je, od početka antirežimskim protesta sredinom marta, ubijeno više od 7.500 ljudi, dok aktivisti tvrde da je stradalo preko 8.000 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: