Sirija: Vojska zauzela deo Homsa

Sirijska vojska zauzela je pobunjenički kvart Baba Amr u Homsu, posle dva dana sukoba s pobunjenicima koji su objavili da se iz tog kvarta povlače.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 01.03.2012.

08:28

Default images

"Sirijska vojska kontroliše celokupni Baba Amr, poslednji džepovi otpora su svi pali", rekao je agenciji Frans pres izvor iz bezbednosnih službi u Damasku. Isti izvor je dodao da vojnici sada dele hranu stanovništvu koje je bilo blokirano u kvartu i evakuišu ranjenike.

On je rekao da vojska takođe traga za novinarima blokiranim u kvartu, uključujući i ranjenu francusku novinarku Edit Buvje.

"Pobunjenici se i dalje nalaze u kvartovima Hamadije i Kaldije (severoistok grada) i operacije će se nastaviti da se iz njih izbace", dodao je ovaj izvor.

Istovremeno je vođa Sirijske slobodne vojske pukovnik Riad Asaad objavio da će se pobunjenici povući iz tog dela Homsa, ali iz "taktičkih" razloga.

On je rekao da su se borci povukli iz Baba Amra zbog brige za živote civila u ovom kvartu pod 27-devnom opsadom i granatiranjem snaga
sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Prema sirijskoj nevladinoj organizaciji Opservatorija za ljudska prava, 17 civila je ubijeno danas u sukobima između redovne sirijske vojske
i boraca pobunjeničke vojske na ulazu u kvart Baba Amr u Homsu.

"Najmanje 17 civila je ubijeno oko Baba Amra, koji su napale redovne snage i počele sa pretresima i hapšenjima", navodi ta organizacija.

Anan: Nasilje mora stati

Izaslanik UN i Arapske lige za Siriju, bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, izjavio je da se nada da će "uskoro" otići u Damask, kako bi preneo jasnu poruku da nasilje mora da se okonča i da je neophodno da se humanitarnim organizacijama omogući pristup.

"Poruka je jasna - masakr i nasilje moraju da se okončaju i humanitarne organizacije treba da imaju pristup stanovništvu. Tužno je da nije tako", rekao je Anan u sredu u Njujorku na prvoj konferenciji za novinare od kada je prošle nedelje imenovan za izaslanika UN za Siriju.

On je naglasio da je neophodno da se "što pre" u dijalog o rešavanju krize u Siriji uključe "sve strane".

Kofi Anan je kazao i da je od velike važnosti da svi prihvate da za rešavanje krize u Siriji međunarodna zajednica treba do govori "jednim glasom".

Agencija Frans pres podseća da su ruski i kineski izaslanici nedavno posetili Siriju, gde su razgovarali s najvišim sirijskim zvaničnicima.

SAD, Francuska i Velika Britanija rade na novom projektu rezolucije u Siriji, koja će se baviti pre svega humanitarnom situacijom u toj zemlji.

Sirijske vlasti juče nisu dozvolile ulazak u Siriju šefici kancelarije UN za humanitarna pitanja Valeri Amos.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je rekao da je zbog toga veoma razočaran i pozvao sirijske vlasti da poštuju obaveze u skladu s međunarodnim pravom.

Prema podacima UN, od početka marta prošle godine, kada je u Siriji počela pobuna protiv predsednika Bašara al Asada, u toj zemlji je poginulo više od 7.500 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: