Nedelja, 19.02.2012.

15:55

Tači: Kosovo kao nezavisna država

Premijer Kosova Hašim Tači veruje da će Kosovo u regionalnim forumima biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država.

Izvor: Beta

Default images

"To će se postići pominjanjem Deklaracije o nezavisnosti, mišljenja Međunarodnog suda pravde i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN", naveo je on. Kosovska opozicija se međutim protivi namerama kosovske vlade da prihvati da se Kosovo u regionalnim forumima predstavlja uz spominjanje Rezolucije 1244.

"Kosovo će biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država, uz pominjanje rezolucije o proglašenju nezavisnosti Kosova koja je doneta 17. februara 2008, mišljenja Međunarodnog suda pravde koji je potvrdio da je proglašenje nezavisnosti bilo u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucije (Saveta bezbednosti UN) 1244", izjavio je Hašim Tači.

On je za albansku televiziju "Top čanel" nagovestio da je takav sporazum postignut juče u Prištini tokom sustanaka zamenika državnog sekretara SAD Vilijama Bernsa sa najvišim zvaničnicima Kosova.

Generalni sekretar pokreta Samoopredeljenje Dardan Molićaj rekao je za prištinske medije da Kosovo treba da bude predstavljeno kao Republika Kosovo, bez ikakvih fusnota ili naznaka i da je za taj pokret neprihvatljivo da se prilikom predstavljanja Kosova u fusnoti navodi Rezolucija 1244.

"Ako Vlada prihvati ovakav stav, Samoopredeljenje će početi da organizuje opštenarodne proteste zbog takve odluke. Na narodu je da smeni sadašnju vlast", rekao je Molićaj za RTV 21.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmeti Isufi je rekao da je sadašnja vlada počela razgovore bez ikakve platforme i
cilja koji treba postići, i da je ovaj predlog deo takve politike Vlade.

"Mi ćemo iskoristiti sve institucionalne mogućnosti da onemogućimo takvo predstavljanje zemlje. Pozvaćemo na interpelaciju zamenicu
premijera Editu Tahiri, premijera i sve druge, da poslanicima objasne ovakve odluke", kazao je Isufi.

Posetu zamenika američkog državnog sekretara Vilijama Bernsa Kosovu oni ocenjuju kao pokriće za vlasti na Kosovu da kažu da su doneli
takvu odluku zbog zahteva SAD.

Evropska unija je saopštila da će sledeći susret delegacija Kosova i Srbije u pregovorima o tehničkim pitanjima biti u utorak, 21. februara.

Predstavnici Kosova će na tom sastanku gde će regionalno predstavljanje biti jedina tema, izneti predlog kakav je danas predstavio Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: