Iran:Važna nuklearna otkrića

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad izjavio je danas da će Teheran za nekoliko dana objaviti "veoma važna" nuklearna dostignuća.

Izvor: B92

Subota, 11.02.2012.

10:55

Default images

On je rekao da se njegova nacija nikad neće pokoriti zapadnim pritiscima, koji imaju za cilj da Iran obustavi nuklearne aktivnosti.

"Narednih dana svet će čuti saopštenje Irana o njegovim veoma važnim i veoma velikim nuklearnim dostignućima", rekao je Ahmadinežad u obraćanju skupu na Trgu Azadi u Teheranu, povodom obeležavanja 33 godine od Islamske revolucije.

Ahmadinežad je, kako je javila državna televiziji, dodao da, ukoliko bude korišćen jezik nasilnika i uvreda, iranska nacija se nikad neće pokoriti, preneo je AFP.

"Jedini put je biti pravedan i poštovati nuklearna prava Irana i vratiti se za pregovarački sto", kazao je Ahmadinežad, dodajući da će Zapad, u suprotnom, i dalje doživljavati poraz po tom pitanju.

Više desetina hiljada ljudi učestvuje u skupovima koje je država organizovala širom zemlje povodom obeležavanja godišnjice Islamske revolucije 1979. godine, preneo je Rojters.

Demonstranti su nosili iranske zastave i fotografije vrhovnog verskog vođe ajatolaha Alija Hamneija, uzvikujući "Smrt Izraelu" i "Smrt Americi".

Tenzije između Teherana i Zapada zbog iranskog nuklearnog programa porasle su prethodnih sedmica. SAD i njihovi evropski saveznici uveli su nove sankcije Iranu kako bi ga primorale da se vrati pregovorima pre nego što proizvede dovoljno nuklearnog materijala za atomsku bombu. Teheran tvrdi da nuklearni program ima isključivo mirnodoposku svrhu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: