Istraga zbog pokušaja bekstva

Zbog pokušaja bekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića iz pritvorske jedinice Specijalnog suda biće sprovedena istraga. Pet stražara već suspendovano.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2012.

14:11

Default images

Istraga pokušaja bekstva u nadležnosti je Višeg javnog tužilaštva, koje treba da utvrdi kako su pripadnici "zemunskog kriminalnog klana" uspeli da razvale vrata od ćelije i da li u svemu tome odgovornost snose stražari koji su suspendovani.

Protiv stražara će se voditi prvo disciplinski, a ukoliko se utvrdi da su odgovorni, i krivični postupak. Odgovornosti ne bi trebalo da budu izuzeti ni viši organi, smatra nekadašnji upravnik zatvora Zlatko Nikolić.

"Analiza će pokazati šta se desilo i gde je propust nastao. Međutim, ne može da se svede sve na krivicu straže koja je suspendovana i kažnjena. Postavlja se pitanje šta je sa onima koji su trebali da ih kontrolišu i da obezbede funkcionisanje tog organizovanog sistema - od načelnika odeljenja, preko upravnika, predsednika Okuržnog suda...", kaže Nikolić.

Podsetimo, Sretko Kalinić zvani Zver i Željko Milovanović sprečeni su u bekstvu iz zatvora. Ova dvojica kriminalaca rano jutros udruženim snagama razvalili su vrata od ćelije, savladali čuvara, izvalili rešetke na prozorima i skočili u dvorište zatvora, gde ih je žandarmerija sprečila u "pokušaju bekstva“ .

O svemu je obavešten i tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, koji je rekao da istraga tog slučaja nije u njegovoj nadležnosti i da će je sprovesti Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa sudom, jer su oni nadležni za istraživanje izvršenih krivičnih dela.

Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević je izjavila da je u ponedeljak trebalo da se održi suđenje Milovanoviću za ubistvo suvlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika, ali da je to ročište iz proceduralnih razloga odloženo. Prema njenim rečima, ti razlozi ne mogu se dovesti u vezu s pokušajem bekstva Milovanovića i Kalinića.

"Znamo nezvanično da se to dogodilo, ali moram da vam kažem da se to ipak samo završilo na pokušaju, što znači da je uprava zatvora dobro odradila svoj posao", kazala je ona.

Advokati: Bez nagoveštaja o bekstvu

Unutrašnjost sobe u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda (Foto: Infolink)
Sretko Kalinić i Željko Milovanović ničim nisu nagoveštavali da će pokušati da pobegnu iz zatvora, tvrde njihovi advokati. Obojica su u zatvoru, odakle povremeno dolaze na suđenja.

Kalinić bi krajem februara trebalo da se nađe pred sudskim većem zbog ponovljenog suđenja da je kao član "zemunskog klana" učestvovao u nizu ubistava i otmica.

Slavko Petrić, branilac Sretka Kalinića, kaže da ne veruje u zvaničnu verziju, jer je bekstvo iz te pritvorske jedinice nemoguće.

Željko Milovanović je juče trebalo da sedne na optuženičku klupu, zbog nastavka suđenja za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića. Njegovog advokata vest o pokušaju bekstva zatekla je upravo u Specijalnom sudu, gde je došao iz drugih razloga.

"Svako od nas je iznenađen kad neko pokuša da pobegne iz zatvora. Juče smo razgovarali, delovao je sasvim normalno, nije ništa ukazivalo na to da će pokušati bilo kakvo bekstvo. Dogovarali smo se o njegovoj odbrani. Juče smo imali suđenje po podne, sedeo sam na optuženičkoj klupi pored njega i razgovarao s njim o tome. Verujte mi da nisam ni pretpostavljao da nešto ovako može da se desi", kaže Dušan Mašić, branilac Željka Milovanovića.

Željku Milovanoviću, koji je u Hrvatskoj već osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva vlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, u Srbiji se sudi za isto krivično delo u okviru procesa protiv Joce Amsterdama. Sretko Kalinić osuđen je za učestvovanje u atentatu na premijera Đinđića na 30 godina zatvora, a za učestvovanje u drugim zločinima “zemunskog klana” na 40 godina.

"Ja sam kod njega bio zadnji put u utorak. Danas sam na suđenju u Subotici i danas je utorak i moja redovna poseta kod njega i obavestio sam ga da danas ne mogu doći kod njega. Nikada ništa nije ukazivalo i ja ni ne verujem da je pokušao bekstvo. Verujem da je to neka montaža, stvarno u to verujem. Ne znam kako se od tamo može pobeći, stvarno ne znam, ja u to ne verujem", kazao je Petrić.

"Bekstvo bilo nemoguće bez pomoći"

Član Državne komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija i Odbora za bezbednost Meho Omerović smatra da bi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, zbog pokušaja bekstva, trebalo da podigne bezbednost u zatvoru na viši nivo i izvrši personalne promene.

"Nemoguće je na način kojim su pokušali bekstvo to uraditi bez pomoći iznutra, odnosno nekoga od zaposlenih", naveo je Omerović u izjavi dostavljenoj medijima.

On je dodao da bi "pomagači morali biti kažnjeni" i da se ne sme završiti samo na disciplinskim merama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: