Odbačeni predlozi poverenika

Vlada Srbije je odbacila predloge poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u vezi sa Zakonom o tajnosti podataka.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

08:40

Default images

U odgovoru povereniku Rodoljubu Šabiću, u koji je dnevnik "Danas" imao uvid, ocenjuje se da bi se usvajanjem predloga Srbija vratila više godina unazad u toj oblasti.

Šabić je pre dva dana ocenio da Zakon o tajnosti podataka ni dve godine nakon donošenja ne funkcioniše i da su se stekli svi uslovi za njegovu izmenu ili donošenje potpuno novog zakona.

Kako se navodi u odgovoru Vlade, u skupštinskoj proceduri se nalazio Predlog zakona o klasifikaciji podataka, koji ne reguliše u potpunosti oblast tajnosti podataka, a navedeni predlog zakona, "čak i kada bi se htelo da na osnovu tog zakonskog predloga prestane da važi, zakon bi zahtevao dodatne izmene i dopune, pri čemu je nejasno ko bi to u praksi radio, s obzirom da Vlada nije predlagač tog zakona".

Vlada je poručila i da će svi podzakonski akti za oblast tajnosti podataka biti doneti tokom 2012.

Povodom inicijativa iz nevladinog sektora, koje su se pojavile u medijima, da poverenik preuzme i poslove nadzora nad tajnošću podataka, u odgovoru Vlade Srbije se ističe da ovakvo rešenje ne postoji u uporednoj praksi, kao i da ove poslove obično obavljaju posebna tela Vlade, odnosno posebne unutrašnje jedinice Ministarstva odbrane, MUP-a ili posebno obrazovana tela, dok u nekim zemljama ove poslove takođe vrši Ministarstvo pravde.

U pismu se dodaje da ukoliko bi se takvo rešenje ipak prihvatilo ili bi se obrazovalo neko posebno telo koje sada ne postoji (npr. Generalni inspektorat) i u tom slučaju „prenošenje nadležnosti i pravi početak rada na nadzoru nad tajnošću podataka bi, kako je već rečeno, sigurno dugo trajao, pri čemu bi se stvorio i nepotreban "vakuum u ovoj oblasti".

S druge strane Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kaže za "Danas" da nije video odgovor Vlade i da ne može da ga komentariše sve dok ne dobije uvid u njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: