Dačić: Potrebna ravnoteža straha

"Srbija ne sme da kaže da neće da ratuje za Kosovo", rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2011.

10:12

Default images

On je rekao da bi takva rečenica bila pogrešna poruka kosovskom premijeru Hašimu Tačiju.

Dačić je u emisiji "Hoću da znam" B92 rekao da se ne sme to govoriti zbog toga što je potrebna "ravnoteža straha" zbog bezbednosti u regionu.

Dačić je rekao da se ne može reći da je "Kosovo izgubljeno" zbog toga što je ono važan deo Srbije "koja je večna".

"U istoriji smo nekoliko puta gubili i vraćali Kosovo", rekao je Dačić.

Zamenik predsednika Vlade Srbije je rekao da je potrebno reći da su fizički napadi na Srbe na Kosovu "isto što i napadi na Beograd".

"Ako Turska može da kaže da su napadi na Sarajevo napadi na Istanbul, zbog čega mi ne možemo reći da je napad na Kosovsku Mitrovicu napad na Beograd?", rekao je Dačuić.

On je dodao da se takođe ne sme reći da "Srbija ne može bez Evropske unije", zbog toga što Srbija može bez EU, ali želi da se uključi u nju.

Dačić je rekao da pitanje Kosova nije nikada bilo uslov za evrointegracije "kao što se sada navodi".

"Ni u jednom od evropskih dokumenata koje sam ja video nije bilo govora o Kosovu. Mi smo kao ministarstva u vladi dobijali dokumente sa zadacima koje je trebalo da završimo i sva ministarstva su se prilagodila. Mi smo sve uslove iz dokumenata ispunili", rekao je Dačić.

Predizborna pozicioniranja

Dačić, koji je i predsednik SPS, rekao je da niko od ministara iz SPS nije pretio predsedniku SPO Vuku Draškoviću i da se u tom slučaju radi o predizbornom pozicioniranju.

"Vuk Drašković nije moj problem. On je problem Boris Tadića, kao predsednika Demokratske stranke. Socijalisti su pravili koaliciju sa DS, a oni sa drugim strankama", rekao je Dačić.

On je oceni da SPO ovim "zatezanjem" oko kvoruma u skupštini želi sebi da omogući bolju poziciju pred izbore i formiranje liste DS.

"Nemojte misliti da će Drašković ići u koaliciju sa Čedomirom Jovanovićem i LDP. Drašković traži mesta na listi DS", rekao je Dačić.

On je ocenio da ne bi bilo dobro da SPS uđe u koalicionu vladu ako bi je formirali DS i Srpska napredna stranka.

"Možda je bolje da SPS ostane u tom slučaju najveća opoziciona stranka i trako duplira svoje glasačko telo", rekao je Dačić i dodao da i DS i SNS govore da neće u koaliciju zbog svojih birača, ali da posle izbora to "može biti jedina mogućnost za formiranje vlade".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

231 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: