Subota, 29.10.2011.

14:23

Sandžak: Bez opasnosti od terorizma

Nema bojazni od jačanja vehabijskog pokreta u Sandžaku i Raškoj oblasti, tvrde lokalni političari. Oni su uvereni da policija drži situaciju pod kontrolom.

Izvor: Tanjug

Default images

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mehmetović, međutim, nije želeo da komentariše jučerašnji napad na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu i hapšenje 15 pripadnika vehabijskog pokreta, jer nema zvaničan izveštaj o tome, već samo saznanja iz medija.

Mirsad Đerlek, bivši gradonačelnik Pazara i lider Sandžačke narodne partije, je u poruci ambasadama SAD u Beogradu i Sarajevu osudio napad u Sarajevu.

Đerlek kaže da njegova stranka traži od nadležnih državnih organa BiH i Srbije da pronađu ko su nalogodavci takvih aktivnosti.

"Policija u Sandžaku je ovog puta pravovremeno reagovala i mislim da potpuno drži pod kontrolom taj pokret koji se razvio u Sandžaku pre nekoliko godina", rekao je Đerlek, dodavši da se to vidi iz operativnih podataka direktora policije Milorada Veljovića, ali i na osnovu onoga što mogu videti svi građani Novog Pazara.

Đerlek tvrdi da svi koji žive u Sandžaku osuđuju ekstremističke izjave i pokušaje pojedinaca da izazivaju incidente u delu države u kome žive.

Munir Poturak, narodni poslanik Sandžačke demokratske partije, čiji je osnivač ministar Rasim Ljajić, smatra da jučerašnji događaj u Sarajevu i jutrošnje hapšenje 15 vehabija ne mora da znači da je u pitanju jačanje vehabijskog ili bilo kog drugog ekstremističkog pokreta.

Poturak tvrdi da je vehabijski pokret u Novom Pazaru oslabio u odnosu na pre nekoliko godina, ne uzima većeg maha i nema bojazni od njegovog proširenja.

"U Novom Pazaru nema organizovanog oblika vehabija ili drugih ekstremističkih grupa, ali su pojedinačni ispadi uvek mogući iz različitih razloga i povoda, čak i to da mogu biti ljudi koji imaju problema sa psihom ili nisu svesnih svojih postupaka", rekao je Poturak.

Bošnjačka demokratska zajednica, bliska glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću, najoštrije je osudila napad na ambasadu SAD u Sarajevu, istakavši da "mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i celog regiona, kao i sigurnost gradjana koji žive na ovim prostorima nemaju alternativu", navodi se u saopštenju te stranke, koje je potpisao predsednik Emir Elfić.

Elfić je izrazio nadu da će nadležni organi uspeti da otkriju sve počinioce ovog, kako se navodi, gnusnog čina, kao i pozadinu napada.

U policijskoj akciji koja je počela jutros na 18 mesta na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina, privedeno je 15 lica, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: