Sutra blokada Filozofskog fakulteta

Rad Filozofskog fakulteta biće sutra blokiran, ali će šalteri za upis naredne godine studija biti u funkciji, odlučio je večeras Plenum studenata tog fakulteta.

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

21:23

Default images

U toku je sastanak studenata Filološkog fakulteta koji bi trebalo da odluče na koji način će oni nastaviti protest.

Zahtevi studenata odnose se na smanjenje školarina na iznos od tri minimalne mesečne plate u Srbiji, da uslov za upis godine o trošku budžeta bude 48 bodova, da se ukine rangiranje i ponovo uspostavi i reguliše apsolventski staž.

Pojedini studenti su u znak protesta od 17. oktobra provodili i noći na tom fakultetu.

Ranije danas na Filološkom fakultetu održana je konferencija za novinare na kojoj je dekan fakulteta Aleksandra Vraneš saopštila da je fakultet pozitivno odgovorio na sve zahteve studenata i da se nastava u otežanim okolnostima ipak održava.

Vraneš je na konferenciji za novinare rekla da se nastava održava uz buku, pretnje i neprijatnosti. Studenti i nastavnici isteruju se iz učionica i kabineta, pošto je malobrojna grupa studenata na tom fakultetu pre tri dana proglasila blokadu nastave, navela je ona.

Blokada je proglašena iznošenjem klupa ispred učionica, po hodnicima, izlaganjem parola, puštanjem glasne muzike u vreme nastave i uznemiravanjem studenata, nastavnika i svih zaposlenih ometanjem javnog reda i mira, navela je Vranešova.

Ona je naglasila da protestuje oko četrdesetak studenata drugih fakulteta, viših škola, čak i drugih univerziteta, a samo desetak studenata Filološkog fakulteta.

Svi studenti koji su stekli zakonski uslov za upis na budžet osvajanjem 48 bodova i više, nalaze se na listama budžetskih studenata za 2011/12. godinu, rekla je ona, navodeći da se visina školarine nije promenila već tri godine i da iznosi 119.000 dinara.

Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) najavila je da će sutra u podne biti organizovane šetnje studenata koji traže bolje uslove studiranja i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Glavni zahtevi studenata su: odobravanje apsolventskih rokova, oslobađanje od školarine za studente koji su sakupili najmanje 48 bodova a nisu se našli na budžetu, i izrada strategije za promenu načina finansiranja visokog obrazovanja, navodi se u saopštenju SKONUS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: