SAD misle da Rusi prave bazu u Nišu

U Vašingtonu veruju da Regionalni humanitarni centar u Nišu predstavlja osnovu za buduću bazu u kojoj bi mogle da budu smeštene ruske vojne jedinice, piše Blic.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2011.

08:41

Default images

Zvaničnike iz Vašingtona nisu razuverila ni uveravanja ministra za vanredne situacije Rusije Sergeja Šojgua da niški centar ne predstavlja nikakvu rusku vojnu bazu na Balkanu, niti mesto iz kojeg bi Moskva špijunirala američki antiraketni štit u Rumuniji.

Januš Bugajski, šef Programa za studije jugoistočne Evrope u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Vašingtonu, koji je inače blizak trenutno vladajućim demokratama u SAD, naime, ocenjuje za "Blic" da "Moskva svakako ima ambiciju da iz centra za vanredne situacije u Srbiji razvije rusku vojnu bazu, ali da možda ne poseduje sredstva za to, s obzirom na narastajuća finansijska i ekonomska ograničenja sa kojima je Rusija suočena.

"Ako prihodi od prodaje energenata budu značajno porasli tokom, kako se očekuje, predstojećeg Putinovog predsedničkog mandata, Kremlj će, međutim, težiti ruskom vojnom prisustvu na Balkanu, koje bi bilo protivteža onome što vidi kao američku ekspanziju u regionu i vojnim kapacitetima SAD na Kosovu, u Rumuniji i Bugarskoj, kao i postavljanju delova antiraketnog štita u nekoliko država centralne i istočne Evrope", kaže Bugajski.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, inače, potpisali su u ponedeljak dokumenta kojima je omogućeno formiranje Regionalnog humanitarnog centra u Nišu.

Oni su potpisali plan o zajedničkoj akciji za razmeštanje Humanitarnog centra u Nišu i protokol o prenosu i korišćenju ruskog dela materijalnih sredstava za taj centar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: