Kacin: Žalosno otkazivanja Prajda

Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin kaže da se zabranom Parade ponosa uskraćuje ustavno i zakonsko pravo građana na slobodu izražavanja i mirno okupljanje.

Izvor: B92

Subota, 01.10.2011.

13:21

Default images

Kacin je rekao da je odluka o zabrani Parade suverena odluka Vlade, ali da takvu odluku prima s dubokim žaljenjem.

"Umesto da Savet za nacionalnu bezbednost pruži nedvosmislenu podršku manifestaciji Parade ponosa, SNB je prebacio odgovornost za zabranu Parade na policiju i ministra unutrašnjih poslova", navodi se u Kacinovom saopštenju.

Prema njegovim rečima, ne postoji takav trenutak kada država koja teži članstvu u Evropskoj uniji ne može da garantuje ljudska prava svojim građanima.

"I pored toga što država još uvek nije neutralisala desničarske organizacije u Srbiji, ne mislim da se zemlja nalazi pred 'građanskim ratom'", istakao je izvestilac EP.

On je najavio da će doći u Beograd da pruži „punu podršku organizatorima Parade i svima koji se bore protiv diskriminacije u Srbiji”.

AI: Crni dani za ljudska prava u Srbiji

Međunarodna humanitarna organizacija "Amnesti internešenel" je ocenila da je zabrana Povorke ponosa "crni dan za ljudska prava u Srbiji".

"AI smatra zabranu velikim korakom unazad za ljudska prava u Srbiji i ogromnim vladinim ustupkom desničarskim nacionalističkim grupama, posebno 'Dverima' i 'Obrazu' koje su orkestrirale protivljenje Povorci", piše u tekstu.

"Vlada je ponovo pritisnula organizatore da otkažu Povorku ponosa, umesto da ih podrži tako što će im garantovati prava", primetila je Džounsova.

AI ukazuje da je ovo bio četvrti put da je planirana Povorka ponosa u Beogradu, a podseća da je 2010. godine policija zaštitila učesnike od 5.000 nasilnih kontrademonstranata koji su izazvali štetu po imovinu veću od milion evra. AI piše da 2009. godine Povorka ponosa nije održana jer su "vlasti u poslednjem trenutku odbile da je obezbede".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: