Zabranjeno ubijati bubamare

Ministarstvo za zaštitu životne sredine donelo uredbu po kojoj će se za ubijanje ili zlostavljanje preko 500 životinjskih vrsta plaćati visoke kazne.

Izvor: B92

Utorak, 23.08.2011.

15:59

Default images

U inspektoratu za zaštitu životne sredine svesni su da će biti teško kontrolisati sve prestupe, ali kažu da će uspeti da reaguju na najdrastičnija kršenja uredbe.

Prva asocijacija na bubamaru mnogima je detinjstvo:

Učili su nas kada vidimo bubamaru da će nam doći gosti. Hvatala sam bubamare kada sam bila mala, i dalje ih hvatam. Ali ih pustim posle toga.

Kad sam bila mala skupljala sam ih u čaši, čuvala pa onda puštala, nisam ih uništavala.

Hvatali smo ih, pa smo pevali pesmicu "Let let bubamaro"... Da pokažu gde ću se udati...

Tako je bilo nekada, ali ne i danas.

Ovakve aktivnosti današnjoj deci su zabranjene. Svako sakupljanje, posedovanje, ubijanje ili zlostavljanje strogo zaštićenih vrsta, u koje spadaju i bubamare, podrazumevaju visoke novčane kazne.

Najmanje se plaća za ubistvo insekata, pa je kazna za leptira kupusara 10.000 dinara, za bubamaru 15.000, ali ukoliko neko naudi krupnijim životinjama kao što su vuk ili ris, tarifa je znatno veća, i do 300.000 dinara. Mrki medved je ipak najčuvaniji, pa je kazna za njegovo ubistvo milion dinara. Kada se velikim životinjama nešto i desi to može da se utvrdi, ali kako uhvatiti ubicu bubamare?

"Ako neko ubije medveda naravno da ćemo mi dobiti informaciju, ali ako se ubije jedna bubamara - to i nije tako veliki problem. Odštetni cenovnik je donet zbog toga ukoliko neko namerno uništava populacije pojedinih vrsta, bubamara ili riđeg šumskog mrava koji je pod zaštitom", kaže Jasmina Jović, inspektorka za zaštitu životne sredine.

Ono što će takođe otežati naplaćivanje kazni je i činjenica da je na spisku strogo zaštićenih vrsta blizu 500 životinja. Malo je stručnjaka koji se tim vrstama i bave, a imajući u vidu da u Srbiji radi samo deset inspektora na zaštiti prirode, sprovođenje će biti dodatno otežano.

"Jedno gledište je da liste treba da budu kraće ali efikasne, da se mogu sprovesti. Drugo gledište je da treba sve staviti na liste. Ja ne znam šta se time dobija. Onda imate zakon i njegovu prateću dokumentaciju koje se ne primenjuje ni 10 odsto. Time se po meni kompromituje zakon", smatra Aleksandar Ćetković, sa Instituta za zoologiju.

Zakon ne samo da predviđa kazne za uništavanje određenih vrsta, već i njihovog staništa. Tek to prema mišljenju biologa teško je sprečiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: