Vlada i malinari bez dogovora

Proizvođači malina i ministar poljoprivrede Dušan Petrović nisu uspeli danas da se dogovore o otkupnoj ceni tog voća, a razgovore će nastaviti u subotu.

Izvor: B92

Petak, 05.08.2011.

20:07

Default images

Pre nastavka razgovora predstavnici Ministarstva poljoprivrede treba da razgovaraju sa otkupljivačima malina.

Predsednik Udruženja proizvođača malina Vilamet Dragan Bogdanović rekao je novinarima u Vladi Srbije nakon sastanka da će razgovori biti nastavljeni sutra po podne. Proizvođači malina traže povećanje otkupne cene sa sadašnjih 90 na 126 dinara.

Protest malinara kod Arilja se nastavlja, a sve druge eventualne akcije zavisiće od odluke Skupštine proizvođača, rekao je Bogdanović.

Malinari iz Srbije najavili su danas da će, ako se ne poveća otkupna cena maline na 126 dinara za kilogram, blokirati prilaz Guči, gde za dva dana počinje 51. dragačevski sabor trubača. Ako malinari odluče da blokiraju prilaze Guči, tamošnje stanovništvo će blokade probiti mehanizacijom. Spremno 300 bagerista.

Petrović: Nastavak pregovora sutra

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović izjavio je da će sastanak s proizvođačima
malina, koji protestuju zbog cene tog voća, biti nastavljen sutra nakon što predstavnici ministarstva razgovaraju s otkupljivačima malina.

"U toku večeri ćemo se dogovoriti o terminu razgovora. Važno je da proširimo krug učesnika razgovora, da obavimo dobre konsultacije i sa otkupljivačima i da vidimo sutra kako možemo da se približimo rešenju", rekao je Petrović Radio-televiziji Srbije posle sastanka s proizvođačima malina.

Petrović je rekao da Ministarstvo ne donosi odluke o ceni maline već da samo pomaže proizvođačima da se dogovore sa otkupljivačima tog voća.

"Spremni da razgovaramo sa otkupljivačima, da vidimo ko ima ekonomske probleme i šta to opterećuje njihov poslovni život. To je posao i uloga država. Učinićemo sve što je moguće da na jedan legitiman način napravimo prostor za pomak i verujem da imamo šanse da se to i desi", rekao je ministar.

Proizvođači maline protestuju kod Arilja tražeći da se otkupna cena tog voća sa sadašnjih 90 dinara po kilogramu poveća na 126 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: