SRS objavila knjigu Milana Lukića

SRS objavila knjigu ispovesti Milana Lukića koji u haškom sudu čeka pravosnažnost presude po kojoj je osuđen na doživotnu robiju zbog spaljivanja oko 120 ljudi.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.08.2011.

18:08

Default images

Lukić je u balkanskim ratovima devedesetih bio poznat po svojoj okrutnosti i mržnji prema muslimanima, a u knjizi pokušava da negira ulogu u zločinima, ali negira da su se zločini ikada dogodili.

„...Ni na ostacima drvenog poda, unutrašnjim i spoljnim zidovima nije bilo nikakvog traga od podlizivanja vatre... Dimas čak tvrdi da bi „izgorela ljudska bića svojom masnoćom, kožom, kosom, odećom, da se to desilo, doprineli vidljivosti tragova ugljenisanja i čađi na površinama u prostoriji. Ali šta je sa ljudima? Gde je onda nestalo sedamdeset mučenika, živih buktinja?!…. Od sedamdeset muslimana navedenih imenima i prezimenima iz sela Koritnika, među kojima je i šest pridruženih iz Sasa, trideset uopšte nema matični broj", piše u knjizi „Ispovest haškog sužnja Milana Lukića”.

Ipak, u Srpskoj radikalnoj stranci, koja redovno objavljuje knjige svog šefa Vojislava Šešelja, kažu da ne negiraju zločin, već da je Lukić nevina žrtva

Milan Lukić je osuđen u Srbiji i to na 20 godina zatvora zbog otmice i brutalnog ubistva 16 ljudi iz Sjeverina.

Ta presuda je pravosnažna.

U Haškom sudu je prvostepenom presudom osuđen na doživotnu robiju zbog više zločina na području Višegrada 1992. godine, koji su se, kako je to utvrdio sud, posebno izdvajali po monstruoznosti, kaže novinarka agencije Sense Tanja Matić, koja je svakodnevno pratila suđenje Lukiću.

"Sama presuda kaže da su zločini u kojima je učestvovao kao direktni počinilac bili jedni od najokrutnijih koji su se dešavali tokom rata u BiH. Među njima se nalaze i dve žive lomače u kojima je u dve kuće u junu 1992. u Višegradu zapaljeno oko 120 žena, dece i staraca", kaže Tanja Matić, novinarka agencije Sense.

U Srbiji ne postoji način da se kazne oni koji negiraju zločine, a dve inicijative koje su prethodnih godina podneli LDP i LSV nisu prošle u parlamentu.

Ipak, u Fondu za humanitarno pravo kažu da je odluka radikala da objave ispovesti ratnog zločinca - udar na javni poredak Republike Srbije.

"To su odluke koje štete ugledu zemlje, ali i dalekosežnom razvoju društva Srbije, gde se negira ljudski život, bez obzira koje je on nacije, gde se negira žrtva i zločin i to šalje jako lošu poruku društvu i generacijama koje dolaze i ako će se one suočavati sa nasleđem koje ova država ima, a sa kojim još nije krenula da se suočava", kaže Aleksandar Obradović iz Fonda za humanitarno pravo.

B92 će se i u petak baviti ovom temom i ulogom SPC u promovisanju knjige ratnog zločinca i negaciji zločina. Naime, knjiga je promovisana krajem prošlog meseca u parohijskom domu Hrama Svetog Save u Beorgadu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: