Nema dogovora o ceni malina

Predstavnici malinara nisu uspeli na današnjem sastanku sa državnim zvaničnicima da se dogovore o rešavanju problema otkupne cene malina.

Izvor: B92

Utorak, 02.08.2011.

22:03

Default images

Predstavnici malinara su se danas sastali sa državnim sekretarom ministarstva poljoprivrede Ljubišom Dimitrijevićem.

Predsednik Udruženja proizvođača maline "Vilamet" Dragan Bogdanović je rekao da nije postignut nikakav dogovor o zahtevu malinara da otkupna cena maline bude 126 dinara za kilogram koliko je bila prošle godine, a ne od 80 do 90 dinara koliko sada iznosi.

Protest ostaje do daljnjeg, dok se ne postigne dogovor, kažu čelnici Udruženja „Vilamet“. Iako o ceni maline nije postignut dogovor, dogovoreno je da se proizvođači sutra sastanu sa premijerom Srbije i ministrom poljoprivrede, rekao je Bogdanović.
(Beta)
"Ja mislim da smo dogovorili prilično dobru stvar, sad koliko će se realizovati i koliko će to narod prihvatiti to je pitanje. Mene sad muči narod na ulici. Dogovrili smo, sutra smo tražili sastanak sa premijerom, s ministrom poljoprivrede, ovi ljudi da dovedu izvoznike da napravimo neku cenu. I ima pomaka, to može da se uradi. Požega, Arilje, Užice tu ćemo se negde sastati, nismo definisali gde ćemo, ali ovde negde u ovoj okolini, tu ćemo biti“, kaže Bogdanović.
(Beta)
Državni sekretar ministarstva poljoprivrede Ljubiša Dimitrijević izrazio je žaljenje što je došlo do sukoba policije i demonstranata. On je predložio da se ubuduće formira zajedničko radno telo, u čijem će radu učestvovati predstavnici ministarstva, proizvođača i izvoznika, kako bi se utrvdile tačne izvozne cene. Dimitrijević kao jedno od rešenja je predložio i javna skladišta, za koja su proizvođači do sada pokazali malo interesovanje.
(Beta)
"Vlada Republike Srbije je svojom uredbom omogućila da se plati mesečna skladiština, odnosno subvencioniše iznosom od 800 do 1200 dinara, plus što smo pripremili Uredbu da na osnovu robnog zapisa, kao garanta za uzimanje kredita, može da se ostvari povoljan kredit, po kamatnoj stopi od 6 % godišnje, do 500.000 . Taman je to iznos koji bi mogao, jedno prosečno malo domaćinstvo, da zadovolji plaćanje repromaterijala za proizvodnju malina“, kaže Dimitrijević.
(Beta)
Jake policijske snage i dalje su prisutne u Grdovićima kod Arilja.

Policija je zaustavila oko 2.000 malinara koji su traktorima krenuli iz Arilja ka Beogradu i koji zahtevaju veću otkupnu cenu maline. U današnjim sukobima policije i malinara kod Arilja povređeno je 4 policajca.
(Beta)
Policijski sindikat policije je osudio nadležne što su poslali premalo policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: