"Novi pritisci, velika greška"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da bi bila "velika greška" uslovljavati dalje korake Srbije ka EU pritiscima na dijalog sa Prištinom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2011.

12:14

Default images

"Srbiji je veoma stalo do toga da ostvari svoju budućnost u EU, ali ne može pristajati na ustupke koji bi narušili ustavnu poziciju naše države", rekao je Jeremić.

On je posle susreta sa slovačkim šefom diplomatije Mikulašom Dzurindom rekao da bi bila "velika greška opterećivati dijalog Beograda i Prištine ekstremnim pitanjima ili ga veštački ubrzavati".

Jeremić je rekao da je Srbija "kao i do sada, spremna i u budućnosti na racionalne i pravedne kompromise".

"Jedan od ključnih procesa za mir i stabilnost u regionu je proces direktnih razgovora Beograda i Prištine. Mislim da bi bilo izutetno važno da se on nastavi na stabilan način i bez potresa", napomenuo je Jeremić.

Dijalog je, dodao je on, najbolji način da se pronađu rešenja za sva otvorena pitanja koja postoje između Srbije i vlasti u Prištini, i Beograd veruje da će kompromisom biti moguće postići rešenje za sva otvorena pitanja.

Dzurinda je pozdravio otpočinjanje dijaloga Beograda i Prištine i naglasio da Srbija po pitanju Kosova ima punu podršku Slovačke.

Slovačka je jedna od pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: