Hapšenje Mladića koštaće nas izbora

Vladajuće stranke u Srbiji znaju da hapšenje Ratka Mladića nije popularan potez i da će zbog toga verovatno i izgubiti izbore, kaže Rasim Ljajić.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 28.05.2011.

21:13

Default images

On očekuje da će stranke koje sada drže vlast u zemlji upravo zbog hapšenja Mladića na sledećim izborima ostati bez znatnog broja glasova.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom je za sarajevski "Dnevni avaz" naveo da "iako su bili svesni toga, odlučili su se na ovaj potez, jer je to u interesu Srbije i celog regiona".

"Mi smo znali da je većina građana protiv njegovog izručenja Hagu. To su pokazivale sve ankete, pa tako i ona poslednja, koju smo radili
pre desetak dana. Ona je pokazala da se 51 posto građana Srbije protivi njegovom izručenju, a da je za 34 posto građana
", rekao je
Ljajić.

Ono što je veoma loše, prema njegovim rečima, jeste da će od svega profitirati desničarske snage u Srbiji.

On je ocenio da je Mladić bio katalizator radikalizacije na političkoj sceni Srbije, ali i smetnja pomirenju u regionu, pre svega između Srbije i BiH.

"Sada smo uklonili tu prepreku. To ne znači da će stvari ići glatko, jer ima još problema", istakao je Ljajić.

Ratko Mladić u plavom folksvagenu

Ministar Rasim Ljajić kaže da je pre nekoliko godina dobio dojavu gde se Mladić nalazi, koja je vodila ka istoj kući gde je pre dva dana uhapšen.

Ljajić navodi da ga je zvao čovek koji je tvrdio da je u selu pored Zrenjanina u plavom 'folksvagen golfu' video Mladića.

Ministar je naveo da je sve informacije dao bezbednosnim agencijama koje su nastavile da prate taj slučaj, ali da je "trag zatim postao hladan".

Ljajić, koji je predsednik Nacionalnog tima za saradnju sa Haškim tribunalom, kaže da su se pratili Mladićevi ratni drugovi, grupa bosanskih Srba koji žive u Srbiji, a koji su bili povezani sa njim u prošlosti, kao i Mladićeva familija.

"Jedan od tih tragova konačno nas je odveo do Mladića", kazao je Ljajić.

Što se tiče uslova u kojima je Mladić živeo, Ljajić je rekao da je on "živeo asketskim životom, praktično nikada nije napuštao svoje sklonište, retko je otvarao prozore, soba je bila u neredu, sa mnoštvom lekova i pilula na stolu".

Kod Mladića je pronađen i stari mobilni telefon koji nije koristio.

"On je pokušao da se odmakne od prozora kada je video da neko ulazi u dvorište, nadajući se da će se policija usresrediti na kuću pored seoske kuće u kojoj je bio", naveo je Ljajić.

"Policija je ušla upravo u tu seosku kuću: on im je prišao i predao ličnu kartu sa svojim imenom, koja je istekla. Nije pokušavao da sakrije svoj identitet", dodao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: