Petak, 01.04.2011.

22:07

Uredba o hlebu za bolji standard

Uredba o obaveznoj proizvodnji hleba od brašna T-500 doprineće stabilizaciji domaćeg tržišta i omogućiti redovno snabdevanje hlebom "sava", ocenjuju stručnjaci.

Izvor: B92

Default images

Vlada je usvojila Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu brašna TIP 500 koja ne dozvoljava da cena hleba proizvedena od tog brašna bude veća od 54, 22 dinara.

Stručnjaci su saglasni da uredba može samo da koristi potrošačima, a iz ministarstva poljoprivrede uveravaju da ova uredba ne ide na uštrb mlinarima i pekarima, ali i da je osigurana od zloupotrebe.

Profesorka Poljoprivrednog fakulteta Zorica Vasiljević navodi da je bitno što se vlada trudila da zadrži iste uslove kao u prethodnoj uredbi, a koji se odnose na iznos marži u veleprodaji i maloprodaji i da na taj način stabilizuje tržište ovih osetljivih proizvoda, kao što su proizvodi od brašna, odnosno hleb.

"Ono što je bitno je da je određen isti procenat hleba koji se proizvodi od brašna T 500, da su proizvođači obavezni da 40 posto proizvodnje ovog hleba ode na ovu vrstu hleba. To je namera vlade da utiče na životni standard, da postoji redovno snabdevanje tržišta tom vrstom hleba", kaže Vasiljevićeva.

Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida naglasila je da se na osnovu ove uredbe vidi da je vlada shvatila "položaj u kome se nalaze naši potrošači, s obzirom da su hleb i mleko osnovne namirinice koje svi potrošači koriste i moraju da budu dostupne svima" :

"Ovom uredbom vidim da je ova vlada shvatila značaj i položaj u kome se nalaze naši potrošaći, s obzirom da su hleb i mleko osnovne namirnice koje svi potrošači koriste i moraju da budu dostupni svim potrošačima. Nepovećavanja cene hleba omogućava normalan standard najugroženijim slojevima našeg stanovništva. Hleb mora da bude dostupan svima i mislim da ovom uredbom će se to i postići", kaže Vera Vida.

Predsednik unije pekara Srbije Zoran Pralica potvrdio je da će cena vekne hleba "sava" od 500 grama i brašna tipa 500 biti u okviru uredbe Vlade Srbije, dok za ostale vrste hleba važi slobodno formiranje cene o čemu odlučuju sami proizvođači.

Petrović: Neće biti zloupotreba

Prema rečima ministra poljoprivrede Dušana Petrovića, današnja odluka vlade nije nauštrb interesa mlinara i pekara, a propisane oštre kazne za prekoračenje propisane cene hleba će, kako je istakao, isključiti mogućnost da neko vrši bilo kakve zloupotrebe u vezi s tim.

"Uredno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama smanjuje rizik da tržište bude ugroženo. Cena hleba se kreće između 38 dinara i danas propisane cene, a spremni smo da sa svim učesnicima tržišne utakmice razgovaramo oko eventualnih problema", izjavio je Petrović.
On je naveo da je vladina uredba vremenski ograničena do 30. septembra i da neće biti produžavana.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović smatra da ta administrativna odluka neće rešiti probleme u pekarskoj industriji i celom agraru, a zbog kratkotrajne koristi biće dodatno ugrožen opstanak tih sektora ekonomije.

"Bič državne kontrole cena nikada i nigde nije rešio strukturne probleme proizvodnje i trgovine", ocenjuje Jovanović.

Prema njegovim rečima, umesto što paničnim merama, koje dodatno kompromituju tržište, nudi kratkotrajni mir, vlada bi morala da se okrene merama koje su dugoročne i tržišno orijentisane

Cena vekne hleba od brašna tip-500, od 600 grama ne sme da bude veća od 54, 22 dinara, odlučila je juče Vlada Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

18 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: