Istraga finansija Cece Ražnatović

Više tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev za pokretanje finansijske istrage protiv Svetlane Ražnatović i njenih bliskih srodnika, potvrđeno u vrhu pravosuđa.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 30.03.2011.

20:18

Default images

Kako je rečeno za agenciju Tanjug, cilj istrage je utvrđivanje šta sve Ražnatovićeva poseduje i da li je to stekla legalno ili ne.

Ukoliko se finansijskom istragom utvrdi da imovina koju poseduje nije u srazmeri sa onim što Ražnatovićeva zarađuje, protiv nje će biti podnet zahtev za privremeno oduzimanje imovine o kome će odlučivati Viši sud.

Biće ispitana i imovina Lidije Ocokoljić, seste Svetlane Ražnatović, kao i njenog supruga Predraga Ocokoljića.

Ocokoljićeva je sa Ražnatovićevom optužena za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa prodajom fudbalera Obilića.

Mediji prenose da je najspornija vila koju Ražnatovićeva ima na Kipru, a sumnja se da je upravo nju kupila od para koje je nelegalno stekla od spornih transfera fudbalera Obilića. Isptivaće će se i kuća u Ulici Ljutice Bogdana 3, u koju je ušla posle udaje za Željka Ražnatovića Arkana.

Nadležni u MUP baviće se i preispitivanjem porekla i nekoliko automobila i bankovnih računa u zemlji i inostranstvu, a moguća je i provera imovine roditelja folk pevačice.

Ražnatovićeva može da putuje

Međutim, i pored podignute optužnice, Svetlana Ražnatović može slobodno da putuje, jer nema sudsku meru zabrane napuštanja boravišta ili prebivališta, kažu u Višem sudu.

Ražnatovićevoj je ta mera bila izrečena posle puštanja iz pritvora u kome je provela tri meseca 2003. godine, kada je uhapšena u akciji "Sablja".

Mera je ukinuta, pre skoro četiri godine, jer se tokom istrage uredno odazivala na sve sudske pozive, podsećaju u sudu. Ražnatovićeva se na optuženičkoj klupi neće naći pre kraja leta.

Pomenuta mera izriče se samo ukoliko neko izbegava pravosudne organe i u tom slučaju napuštanje boravišta ili prebivališta odobrava, u zavisnosti od faze krivičnog postipka, istražni sudija ili sudsko veće, rečeno je u Višem sudu u Beogradu.

Poznata srpska pevačica često je proteklih godina putovala u inostranstvo, o čemu je javnost uredno informisana s obzirom na njenu popularnost i uvek se vraćala i redovno odazivala svim sudskim pozivima.

Suđenje neće početi pre leta

Nakon osam godina, protiv nje je, pre dva dana, podignuta optužnica kojom su obuhvaćeni i njena sestra Lidija Veličković Ocokoljić, kao i bivši rukovodioci FK Obilića Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević.

Na redu je sudsko preispitivanje navoda optužbe, kao i pravo odbrane da na nju uloži prigovore.

Portparolka suda Dušica Ristić izjavila je da, prema odredbama Sudskog poslovnika, kada sud primi optužnicu, ona se dodeljuje u rad sudiji koji je po redosledu za dobijanje novih predmeta, a koji će biti postupajući predsednik veća.

Nakon toga, predsednik sudskog veća daje naredbu da se optužnica dostavi okrivljenom ili okrivljenima i njihovim braniocima sa poukom o pravu na prigovor i to u roku od osam dana od dana prijema optužnice.

O eventualnim prigovorima okrivljenih ili njihovih branilaca odlučuje Krivično vanraspravno veće, koje može da odbije prigovore i u tom slučaju optužnica stupa na pravnu snagu, posle čega se određuje početak suđenja.

Ukoliko u zakonskom roku od 8 dana od dana dostavljanja optužnice prigovor ne bude podnet, predsednik veća takođe ima procesna ovlašćenja da stavi zahtev Krivičnom vanraspravnom veću, koje tada može da odluči o svakom pitanju o kome se rešava i povodom prigovora.

Ukoliko prigovori ne budu podneti u zakonskom roku od osam dana, niti predsednik veća stavi navedeni zahtev, odrediće datum glavnog pretresa, odnosno početak suđenja, kazala je Ristićeva.

Dok se ceo taj postupak okonča, s obzirom na to da je predmet u redovnom postupku, jer niko od optuženih nije u pritvoru, može da prođe više meseci, pa je izvesno da se Ražnatovićeva na optuženičkoj klupi neće naći pre kraja leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: