Mladić pretučen zato što je Rom

Tri mladića su u centru Beograda pretukla i vređala mladića romske nacionalnosti, Aliju Omerovića, saopštio Nacionalni savet Roma.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 10.03.2011.

18:45

Default images

Omerović je pretučen u Cetinjskoj ulici u centru Beograda, ispred Trgovačke škole koju inače pohađa.

"Trojica mladića, od kojih je jedan imao psa, starosti između 20 i 24 godine, dobacivali su Aliji, koji je dolazio u školu, a posle toga su počeli da ga tuku", kažu u Nacionalnom savetu Roma.

Odlazak u školu za romskog dečaka Aliju Omerovića, odličnog učenika trećeg razreda srednje trgovačke škole, pretvorio se u pravu noćnu moru.
Pre početka časova, svratio je do obližnje fotokopirnice u Cetinjskoj ulici u centru Beograda, a po izlasku iz nje tri mladića su ga sačekala i, uz uvrede na nacionalnoj osnovi, fizički napala.

“Prvi put ih vidim, nema razloga zašto bi me napali, stvarno”, kaže Omerović.

Prvo uvrede i psovke, a potom i povredu desnog oka u sred bela dana u centru Beograda zaradio je 17godišnji Alija Omerović. Kada je izašao iz obližnje fotokopirnice sačekala su ga tri mladića u pratnji jednog psa i kako kaže iz čista mira napala.

“Izašao sam i dočekali me tri mlada momaka i vukli me, dođi vamo cinganšturo. Vređali su me. Ja sam pokušao da pobegnem nekako, ali dobio sam udarac, ali ja sam otišao kod direktorke pravac”, kaže Omerović.

Pošto su napadači pobegli, a Alija je uspeo da dođe do škole direktora srednje trgovačke je pozvala policiju, koja je ubrzo stigla. Potom je došao i otac pretučenog dečaka, koji je dete sa modrim i otečenim licem odveo u Urgentni centar, gde su ustanvoljene povrede oka.

“Sin mi je odličan đak, redovan đak, nikada nije izostao. Krenuo je sasvim normalno u školu, pred ulazak da fotokopira. Znači šta je poenta što je ovako elegantan, što je čist, pedantan, ali boja ga je izdala i onda neki huligani i nacisti da ih tako nazovem oni su krenuli na njega samo zbog boje”, kaže Rahman Omerović, otac napadnutog mladića.

NSR osudio vandalsko ponašanje

Nacionalni savet Roma osudio je vandalsko ponašanje tri mladića i apelovao je na vlasti da nađu i kazne napadače. Isto očekuje i prorodica Omerović.

“Očekujem od ove vlasti da se pozabave sa romima, manjinama. Ipak ustvari ja nisam manjina, ja sma rođen u ovoj zemlji, ja sam pohađao školu. Nikada nisam imao ovakvih problema”, kaže Alijin otac.

U savetu Roma, koji je i obavestio medije o ovom incidentu poručili su da u vreme sprovođenja Dekade Roma 2005-2015. godine i u trenutku kada Srbija treba da pokaže svoju demokratičnost, ovako ružni pojedinačni slučajevi blate državu ali i srpski narod.

Đelić: Srbija država svih građana

(FoNet)
Potpredsednik Vlade za Evropske integracije i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma Božidar Đelić najoštrije je osudio brutalni napad na romskog mladića Aliju Omerovića.

"Republika Srbija je država svih građana koji u njoj žive i najsnažnije ćemo se suprotstaviti svima onima koji nasiljem i diskriminatorskim ponašanjem ruše vladavinu prava i krše ljudska i manjinska prava i slobode u Srbiji", saopštio je tim povodom Đelić.

"Kao demokratska i pravna država, Srbija će iskoristiti sve raspoložive mehanizme da zaštiti svoje građane i kazni one koji dovedu u pitanje načela građanske demokratije u našoj zemlji i podstiču neravnopravnost, mržnju i netrpeljivost po osnovu nacionalne, rasne ili verske pripadnosti", naveo je potpredsednik srpske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: