SAD suočene s novim pretnjama

SAD suočene sa sve većom pretnjom ekstremista, možda najvećom od 11. septembra 2001, izjavila američki sekretar za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.02.2011.

08:46

Default images

Ona je u raspravi pred Odborom za bezbednost Predstavničkog kongresa SAD rekla da nije sporno da se dosta učinilo na bezbednosti zemlje, ali da su pretnje prisutne.

"Pretnja je danas možda najveća od tih napada pre skoro 10 godina", upozorila je Napolitano i naglasila da Al Kaida "i dalje predstavlja pretnju po SAD, uprkos tome što je njena sposobnost umanjena".

Amerikanci se, dodala je Dženet Napolitano, takođe, suočavaju sa "pretnjom mnogih saveznika Al Kaide, koji dele istu ekstremističku ideologiju nasilja".

Ona je navela da je "sve veći naglasak na regrutovanju Amerikanaca i Zapadnjaka za izvođenje napada".

"Te grupe nastoje da za izvođenje napada regrutuju ljude koji su povezani sa Zapadom, ali koji nemaju jake veze sa terorističkim grupama, od kojih bi možda mogla da stigne dojava obaveštajnim agencijama", dodala je Napolitano.

Prema njenim rečima, te grupe, takođe, ohrabruju pojedince na Zapadu da izvedu napade manjeg obima "u sopstvenoj režiji", koji zahtevaju manje koordinacije i planiranja, i manje skreću pažnju.

"To znači da je ta pretnja evoluirala toliko da je moramo dodati našim tradicionalnim strategiijama borbe protiv terorizma, koje su u prošlosti bile usmerene na napade iz inostranstva", istakla je Napolitano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: