Sveštenici o Artemiju

Sveštenici SPC iz severne Kosovske Mitrovice upućuju pisma vernicima u kojima ih pozivaju da ne podržavaju “sektu raščinjenog vladike Artemija“.

Izvor: B92

Subota, 05.02.2011.

11:37

Default images

U pismu se navodi da sveštenici imaju obavezu da upoznaju vernike sa "duhovnom opasnošću koja proizlazi iz učešća na skupovima koje organizuju sledbenici raščinjenog vladike".

Dodaje se da je Artemije trajno razrešen upravljanja Eparhijom raško-prizrenskom odlukom Sabora SPC zbog "niza utvrđenih i dokazanh crkveno-kanonskih prekršaja i da je pismeno prihvatio svoje razrešenje".

Dodaje se da je četiri meseca posle toga "otkazao poslušnost Saboru, organizovao pokušaj zauzimanja Eparhije raško-prizrenske služenjem liturgije u manastiru Duboki Potok, što ga je vratilo u red monaha".

"Naša Crkva nazvala je pokret oko monaha Artemija i njegovih sledbenika, raščinjenih sveštenomonaha, sektom koja je otpala od crkvene zajednice. Ovu sektu 'Artemijevaca' ne podržava nijedan kanonski episkop u Crkvi Pravoslavnoj", navodi se u pismu i dodaje da "njeni pripadnici ne mogu da služe ni u jednoj pravoslavnoj crkvi".

Sa pismom je u koverti građanima dostavljen i spisak sa imenima raščinjenih i razmonašenih klirika koji su lojalni Artemiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: