Štrajk u prosveti, časovi 30 minuta

Časovi u nekim školama 30 minuta. Ako dogovor sindikalaca i ministra ne bude postignut, prosvetari najavljuju potpunu obustavu rada od 28. januara.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 23.01.2011.

16:14

Default images

Nakon neuspeha pregovora u petak, pojedini sindikati prosvete već danas počinju da štrajkuju.

Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" počinje štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, a prema najavi čelnika tog sindikata, štrajkovaće se u oko 350 škola u Srbiji.

Predsednik granskog sindikata "Nezavisnost" Tomislav Živanović rekao je da će se ta sindikalna organizacija, ako u tekućim pregovorima sa Vladom ne dođe do dogovora, pridružiti potpunoj obustavi rada koju ostali prosvetni sindikati najavljuju od petka.

“Tražimo prvo povećanje u januaru da bude 15 procenata. Ministar je dao 2, znači, ostalo je još 13”, naveo je on.

“Mi krećemo u štrajk, očekujemo da u Srbiji stane više od 300 škola”, rekao je Živanović.

Istovremeno, sva četiri reprezentativna sindikata nastavljaju pregovore sa Vladom o isplati otpremnina i jubilarnih nagrada, kao i o najvažnijem pitanju povećanja zarada zaposlenih u prosveti.

Sindikalci traže da masa zarada u ovoj godini bude povećana za skoro četvrtinu, dok je vlada planirala povišicu od samo sedam odsto.

Miodrag Skrobonja iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije najavio je da će sindikati predati resornom Ministarstvu proračun.

“Mi smo ministru još 26. oktobra poslali predlog protokola i izmene koeficijenata i on nas je ignorisao sve to vreme. Sada im se žuri, očigledno žele da spreče po svaku cenu da dođe do štrajka. Sumnjam da to može da se dogodi”, smatra Skrobonja.

“Imao sam zadatak da napravim kalkulaciju – koliko to znači para više u budžetu i oni su obećali da će već u utorak po podne biti kod ministarke nastavljeni pregovori, na osnovu konsultacija sa Vladom”, rekao je on. Ministar Žarko Obradović očekuje da će Vlada doneti odluku o sindikalnim zahtevima sredinom nedelje.

“Da se vidi tačno o kojoj količini novca je reč, a onda (ministarka finansija) Diana (Dragutinović) i ja da upoznamo Vladu, i na nivou Vlade, u odnosu na ono što su ekonomske mogućnosti zemlje, u odnosu na povećanje koje je već planirano – 7 odsto i u odnosu na obaveze koje imamo prema MMF, da vidimo da li, kada i koliko može biti povećanje plata za radnike u prosveti”, rekao je Obradović u emisiji B92 "Kažiprst".

Ministar je naveo da ne može sam da odlučuje o tome, a na pitanje da li to znači da može da dođe do nekog povećanja, Obradović je rekao: “Ja sam vrlo jasan - da li, kada i koliko može da bude povećanje, pored ovih 7 posto”.

Zahtevi sindikata

Sindikati traže od vlade povećanje budžeta za prosvetu za 24,5 odsto, odnosno oko 20 milijardi dinara, kako bi zaposleni na najjednostavnijim poslovima dobili zagarantovani minimalac i da bi odnos koeficijenata za složenije poslove bio jednak odnosu pre zamrzavanja plata.

Prosvetni radnici zahtevaju i isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine, zatim sredstva za isplatu otpremnina kolegama koji su još pre godinu dana otišli iz prosvete, kao i da odmah počnu pregovori o izmeni uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti.

Sindikat obrazovanja Srbije podržava zahtev da se zaposlenima isplate preostale jubilarne naknade, a osim toga jedino još zahteva da planirana januarska povišica za prosvetare umesto dva odsto bude usklađena sa šestomesečnom inflacijom u protekloj godini, pri čemu bi povišica bila između 5 i 6 odsto.

U slučaju da ne bude dogovora, štrajk će zajednički organizovati Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat "Nezavisnost".

Čelnici tih sindikata pozvali su i četvrti - Sindikat obrazovanja Srbije, da im se pridruži. Taj sindikat je takođe najavio štrajk za 28. januar, ali uz skraćenje nastave na 30 minuta, a ne uz potpunu obustavu rada.

Predstavnici sindikata su upozorili da ako štrajk počne, nastave neće biti u oko 1.500 škola u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: